*Nettavisen* Økonomi.

Kraftig advarsel fra landets beste spåmann

Foto: Swedbank First Securities (First Securities)

- Boligprisene i Norge kan falle med 40 prosent.

28.11.12 06:34

For andre gang på ti år spår Dagens Næringslivs (DN) boligeksperter et kommende fall i boligprisene.

Forrige gang de spådde prisfall var i desember 2008. Den gangen tok ekspertpanelet feil, fordi Norges Bank stilte opp med nødkapital til bankene og kuttet rentene kraftig for å unngå et fall i boligmarkedet, skriver DN tirsdag.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Nå tror imidlertid boligekspertene at prisveksten vil fortsette de neste to årene, så kan prisene komme til å falle opp imot 40 prosent, skriver DN.

Kan falle 40 prosent
Harald Magnus Andreassen, sjeføkonomen i Swedbank First Securities og flere ganger kåret til landets beste renteanalytiker, har i mange år vært ekspertpanelets fremste talsmann for lavere boligpriser.

- Empirien er at når boligprisen stiger så faller sparingen, og gjelden øker. Etterpå sitter de igjen med gjelden, mens realboligprisen faller tilbake der den kom fra. Det har alltid skjedd før. Det viser historiske boligpriser i mange land flere hundre år tilbake, og vi har sett den samme utviklingen i flere land de siste årene. Norske boligpriser kan godt falle 40 prosent, justert for inflasjon, sier Andreassen til DN.

Vil ha mindre skattefordel
Andreassen mener en av løsningene på overopphetede boligpriser i Norge er å redusere skattefordelene.

- Dagens skattesystem er både urettferdig og er svært uheldig økonomisk sett. Det fører til overinvesteringer i boliger og til at boligprisene er høyere enn de burde være. Skattesystemet reduserer skatten for boligeiere, på bekostning av leiertakere som ikke får sin skatt redusert når de betaler husleie. Økonomisk gir den helt feil signaler til boligkjøpere om de reelle kostnadene for samfunnet. Skattesystemet later nemlig som om boligeiere ikke har noen fordel av å bo gratis i egen bolig, sier Andreassen et tidligere intervju med Nettavisen NA24.

Suverent beste renteråd
For norske boligeiere, og -kjøpere, kan det være verdt å lytte når Andreassen snakker.

I en masteroppgave som vurderte ekspertenes renteråd over flere år, utført av NHH-student Sara Henriette Haugen NHH-student Sara Henriette Haugen i 2011, ble Andreassen kåret til den suverente beste.

- Alle rådene han gir er gode, mens rådene til de fleste andre renteeksperter bommer i cirka 44 prosent av tilfellene, var noen av Haugens konklusjoner. Les mer om saken her.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.