*Nettavisen* Økonomi.

Kraftig børsfall i Asia

Japan gikk i dag på den største børssmellen på to måneder.

08.12.05 09:27

NA24.no: Etter en lengre periode med solid oppgang, ble det bråstopp på Asia-børsene torsdag. Nikkei-ineksen i Japan endte ned 1,95 prosent, mens den brede TOPIX-indeksen slanket seg 1,87 prosent. For Nikkei var det den største nedgangen siden 6. oktober.

En dårlig dag på USA-børsene onsdag kveld, skuffende nøkkeltall innen maskinproduksjon og gevinstsikring er noen av årsakene til torsdagens nedtur.

- Mye av dagens fall skyldes at markedet har steget for mye. Vi ser de første effektene av bekymringene knyttet til overoppheting, sier Koichiro Suzuki, investeringsdirektør i Sompo Japan Asset Management, til Reuters.

Meglerhusene hadde en spesielt svak dag på børsen, noe som skyldes at et uidentifisert meglerhus mislyktes i å selge 600.000 aksjer i J-Com da sistenevnte selskap gikk på børs torsdag.

- Det har vært sterk frykt for overoppheting, men markedet nektet rett og slett å falle. Ryktene om den mislykkede ordren førte til at mange fant en god unnskyldning for å sikre gevinst, sier Kazuyuki Naito, administrerende direktør i Mitsubishi UFJ Securities, til Retuers.

I Hongkong falt Hang Seng-indeksen 1,5 prosent, mens Singapores Straits Times var ned 0,5 prosent. Australias S&P ASX 200 endte ned 1 prosent, og Taiwans benchmark-indeks sluttet 1,3 lavere enn onsdagens notering.

Spotprisen på gull nådde i morges 518.50 dollar - den høyeste prisen siden april 1981.

Flere nyheter fra NA24.no finner du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag