NA24.no

Kraftig børsfall i natt

Sist oppdatert:
Urolighetene på verdens aksjemarkeder fortsetter. Den japanske børsen falt 1,75 prosent i natt.

Den brede asiatiske indeksen Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific var i morgentimene mandag ned 0,3 prosent til 132,30 poeng. Dermed fortsetter den negative utviklingen i Asia. Forrige uke var den svakeste uken på over to år.

Det var hovedsakelig aksjemarkedene i Japan og Hongkong som la press på den asiatiske regionen. Den japanske Nikkei 225 endte ned 1,75 prosent til 15.872,54 poeng. Den mer brede Topix-indeksen steg rundt 0,15 prosent.

Sterkere dollar og svakere oljepris gjorde at de japanske eksportbedriftene Honda Motors og Canon Inc. bremset noe av fallet.

I Hongkong falt Hang Seng-indeksen 0,89 prosent, der blant annet råvaredelindeksen China Enterprises-indeks falt så mye som 2,67 prosent.

Det var særlig gruveselskapene som ledet an i nedgangen ved den råvaretunge børsen i Hongkong. Enkelte av de store gruveselskapene i Kina endte ned mellom 12 og 13 prosent.

- Metallaksjer er under sterkt press for å korrigere ned., sier analytiker Ben Kwong ved KGI Securities i Hongkong.

Råvarene har den siste tiden blitt drevet opp av svak utvikling, dermed har flere investorer spekulert i at trygge havner som gull for å sikre seg mot ytterligere fall i dollaren. Den amerikanske valutaen styrker seg mot de viktigste asiatiske valutaene, noe som tar bort noe av det spekulative trykket på råvarene.

- Dollaren påvirker også markedet, siden sterkere dollar betyr svakere råvarepriser, fortsatte Kwong.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere