NA24.no

Kraftig byks i strømprisen

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Sist oppdatert:
Det kalde været sender strømprisen i taket.

Prisen på strøm stiger kraftig denne helgen. Hovedårsaken til at prisene går i taket er at det kalde og tørre været holder seg i Norden. Aktørene energitjenesten Montel har vært i kontakt med, tror at prisen på strøm vil holde seg høy også de nærmest uken.

Dermed må Ola og Kari regne med nye, høye strømregninger i tiden fremover.

Flere problemer
I tillegg til det kalde været, er det igjen problemer på et av kjernekraftverkene i Sverige.

- Systemprisen for lørdag kom inn på sterke 59,47 EUR/MWh og viser at vannkraftprodusentene vil spare vann i helgen og at kjernekraftreaktoren Oskarshamn 3 er ute av drift fra fredag kveld til tirsdag neste uke, sier analytiker John Brottemsmo i Bergen Energi til Montel.

Han sier videre at han ser for seg en spotpris på godt over 60 euro på mandag og viser til at ukekontrakten på Nord Pool stengte på 63,90 EUR/MWh, etter å ha økt med 4,87 euro siden torsdag.

Stram kraftsituasjonen i Midt-Norge
Den pressede kraftsituasjonen i hele Norden har vært et tema hele denne vinteren. Værsituasjonen fører til at problemene med strømleveringen ikke slipper taket. I en melding skriver Statnett at de fortsatt vurderer kraftsituasjonen i Midt-Norge til å være stram. Det betyr at kraftsystemet er mindre fleksibelt enn ellers, og at evnen til å håndtere lite nedbør eller langvarige feil er begrenset.

- I vår vurdering inngår også en analyse av risiko for rasjonering. Denne risikoen er beregnet ut fra blant annet sannsynlig markedsutvikling, medregnet forbruksutvikling, import- og produksjonsmuligheter, uten at ekstraordinære tiltak blir tatt i bruk, skriver selskapet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere