*Nettavisen* Økonomi.

Kraftig dollaroppgang

Foto: (EPA)

USA-ferien er blitt mye dyrere.

Den enes død, den andres brød. Fokus på problemene i eurosonen, har gjort at dollaren har skutt i været i år. Mandag har dollaren nådd det sterkeste nivået mot norske kroner siden april i fjor.

En dollar koster mandag ettermiddag 6,70 kroner, mot 6,59 fredag. Så mye har ikke en dollar kostet siden april i fjor. Siden nyttår har dollaren styrket seg med 15,5 prosent mot kroner. Ved årsskiftet kostet en dollar 5,79 kroner.

Det har vært store svingninger i forholdet mellom kroner og dollar de siste ti årene. På slutten av 2000 kostet en dollar på det meste over 9,50 kroner. Våren 2008 vippet dollarkursen under 5 kroner.

Eurofall
Dollaren har styrket seg enda mer mot euro i år, og mandag koster en euro 1,194 dollar. Fredag falt kursen for en euro under 1,20 dollar for første gang siden mars 2006.

Går vi enda lenger tilbake, har imidlertid dollaren vært mye sterkere mot euro. I 2001 kostet en euro 0,85 dollar. Da var altså dollaren klart mer verdt enn en euro.

Trygg havn, tross alt
Selv om USA også sliter med store underskudd på offentlige budsjetter og på handelsbalansen med utlandet, fortsetter mange investorer å se på dollaren som en trygg havn når det er uro i finansmarkedene, slik det har vært i vår.

De siste dagene har Ungarn bidratt til uroen i Europa etter at signaler fra landets nye regjeringering indikerer frykt for en kollaps som den man så i Hellas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.