Kraftig fall på Oslo Børs

Foto: Montasje/Sara Marie Vollset (Nettavisen)

Fryktelig slutt på elendig børsuke.

07.05.10 17:50

Oslo Børs falt kraftig fredag. Hovedindeksen endte ned 2,9 prosent til 349,0 poeng.

Det var en svært turbulent dag. Kort tid før børsen stengte var indeksen helt nede i 344 poeng, et fall på over 4 prosent.

For uken som helhet falt Hovedindeksen 9 prosent.

Det var overveiende røde tall blant de viktige selskapene på Oslo Børs. Verst av de store gjorde Storebrand det. Aksjen falt 6 prosent til 37,90 kroner. Også Norsk Hydro, Royal Caribbean, PGS og Schibsted falt rundt 5 prosent.

Det eneste unntaket blant de store selskapene var offshoreselskapet Subsea 7, som steg 0,2 prosent til 108,30 kroner.

Fallet kommer etter at børsene på Wall Street opplevde sitt kraftigste fall og opphenting i historien torsdag.

Fredag åpnet de amerikanske indeksene med klart fall, men hentet seg så noe inn igjen, noe som trolig også bidrog til at Oslo Børs tok inn igjen noe av fallet. Kort tid etter at Oslo Børs stengte, er de viktige indeksene i USA jevnt over ned rundt en halv prosent.

Krakket
På bare noen minutter en drøy time før slutt på Wall Street torsdag stupte markedet kraftig. S&P 500-indeksen raste brått 8,25 prosent til 1.070 poeng. Dow Jones falt 8,8 prosent til 9.900 poeng.

Hvis børsen hadde sluttet der den lå på det verste, ville det vært det verste børsfallet siden det beryktede krakket på «Black Monday», 19. oktober 1987. Da falt Dow Jones 22,6 prosent.

Les mer: Krakk i USA

Procter & Gamble, som er et av selskapene i Dow Jones-indeksen, falt i løpet av sekunder fra rundt 60 dollar til 40 dollar, et fall på rundt 33 prosent.

Enda verre gikk det med IT-konsulentselskapet Accenture, som brått falt fra rundt 40 dollar per, aksje til 1 cent.

Alt tyder på at dette skyldes en teknisk eller menneskelig feil, og disse aksjene har etterpå hentet inn det meste av fallet. Mistanken rettes nå mot såkalt «high-frequency trading», superrask handel utført med datamaskiner.

Les også: Gigantisk tabbe kan ha utløst krakket

Aksjeindeksene i USA tok seg så kraftig inn igjen og endte til slutt ned mellom tre og fire prosent, som var i området de lå før det skikkelige stupet begynte.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Skremmende minutter

Hellas skaper uro
Bortsett fra det ekstraordinære fallet på USA-børsene torsdag, er finansmarkedenes fokus fortsatt på uroen skapt av statsgjelden i Hellas og på eventuelle ringvirkninger for euroen og for andre gjeldstyngede land, for eksempel Storbritannia, som torsdag avholdt valg uten at noen av partiene fikk et klart mandat til å gjøre noe med Europas største budsjettunderskudd.

Fortsatt usikkerthet rundt statsgjelden til europeiske land kan fort utvikle seg til en ny omgang med bankpanikk som den som ble utløst av amerikanske boliglån sommeren 2008.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.