NA24.no

Kraftig fall på Oslo Børs

Sist oppdatert:
Kraftig bakrus etter nasjonaldagen.

På grunn av 17. mai-feiring holdt Oslo Børs stengt torsdag. Men i resten av verden holdt markedene åpent, og der sendte investorene aksjer og råvarer nedover.

Nedturen har fortsatt i Asia etter at ratingbyrået Moodys kuttet kredittvurderingen til 16 spanske banker torsdag kveld.

Godt hjulpet av en svakere oljepris faller Oslo Børs med 2,228 prosent til 391,8 poeng fredag morgen.

Her kan du følge utviklingen på børsen

Oljeprisen handles nå til 106 dollar fatet, noe som er nesten fem dollar ned i forhold til onsdag.

Greske bekymringer
Foruten Spania tynger skadeskutte Hellas fortsatt markedene.

- Den europeiske sentralbanken (ESB) stanset onsdag likviditetstilførselen til flere greske banker i påvente av at bankene får tilført mer kapital. Bankene er nå avhengige av ekstraordinær likviditetstilførsel fra den greske sentralbanken. Greske banker måtte ta store tap i forbindelse med restruktureringen av den greske statsgjelden tidligere i år. En del av den andre redningspakken fra EU og IMF er øremerket rekapitalisering av bankene, men de tekniske detaljene er foreløpig ikke på plass. For øvrig ble den midlertidige overgangsregjeringen i Hellas i går tatt i ed i nasjonalforsamlingen, skriver økonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken Capital Markets sin morgenrapport.

Kan bli mer pengetrykking
- Onsdag kveld la den amerikanske sentralbanken frem referat fra det siste rentemøtet. Her tyder ordlyden på at en eller to flere stemmeberettigede i FOMC var åpen for ytterligere pengepolitiske stimulanser om veksten i amerikansk økonomi på ny skulle svekkes eller at nedsiderisikoen for vekstanslagene skulle bli vesentlige. Det var også nytt at det ikke bare var svak vekst som kunne utløse nye kvantitative tiltak, men også at økt risiko for tilbakeslag kan være tilstrekkelig. Med Hellas på kanten av stupet, kan begivenhetene fort føre til at nedsiderisikoen skyter i været. Fortsatt er det imidlertid et flertall som ikke ser for seg ytterligere kvantitative lettelser, men flertallet er altså blitt mindre, skriver økonom Kyrre Aamdal i DnB Markets morgenrapport.

Facebook på børs
Av selskapsmessige nyheter er den største fredag at Facebook skal børsnoteres på teknologitunge Nasdaq.

Prisen er satt til 38 dollar per aksje, noe som gir Facebook en markedsverdi på 104 milliarder dollar, i underkant av 624 milliarder norske kroner.

Eksperter hadde tidligere gjettet på en pris mellom 34 og 38 dollar per aksje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere