Nikkei-indeksen i Tokyo var i tilnærmet fritt fall tirsdag. Børsen startet dagen i rødt med en nedgang på 4,7 prosent. Klokken 14.00 (06.00 norsk tid) var hovedindeksen Nikkei 225 ned hele 9,21 prosent. Men det svinger enormt - få minutter etterpå var nedgangen begrenset til 6,47 prosent. En halvtime før stengetid (klokken 07.00) var fallet redusert til 5,58 prosent. Børsen er nå stengt for dagen og fasit endte med en nedgang for NIkkei 225 på 4,73 prosent.

- Mange skjønner ikke hva som foregår

Hovedindeksen KOSPI i Seoul var ved 06.00-tiden norsk tid ned 2,48 prosent, Taiwans TAIEX-indeks var ned 4,99 prosent og Singapores Straits Times-indeks var ned 3,66 prosent. Hongkongs Hang Seng var ned 4,88 prosent. Oppdatering: Etter stengetid ble fasit en nedgang på 3,35 prosent for Shanghais Composite-indeks, Hong Kongs Hang Seng falt 5,27 prosent, mens Seouls KOSPI falt 1,54 prosent. Få minutter før stengetid er Singapores Straits Times ned 2,30 prosent.

- Det er ganske galematias. Det er veldig mange som ikke skjønner helt hva som foregår, uttaler sjefsstrateg i IG Chris Weston i Melbourne til Marketwatch og legger til: - Investorer som er bundet av volatilitetsregler når de handler har blitt tvunget til å selge grunnet den økte risikoen i markedet.

- Det er bare å spenne på seg sikkerhetsbeltene

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea i Oslo skriver følgende i en morgenrapport tirsdag:

- Det er bare å spenne på seg sikkerhetsbeltene når børsene her hjemme og i Europa åpner om litt. Jeg skal ikke prøve å gi noen smarte forklaringer på det som nå skjer, utover at frykten har tatt overhånd. Vix-indeksen, eller fryktindeksen på folkemunne, har steget kraftig. Det var ingen nyheter eller nøkkeltall i løpet av gårsdagen som kan forklare de utslagene vi så, skriver Olsen.

Han tror en årsak til nedgangen i USA er at frykten for høyere renter skal redusere bedriftenes overskudd.

- Men til forskjell fra i forrige uke er det nå en bred flukt mot trygge havner, som statsobligasjoner. I løpet av det siste døgnet har derfor lange renter kommet kraftig ned, fra i går morges er amerikansk ti-års stat i skrivende stund ned med hele 17 bp til 2,70 prosent, noterer Olsen.

Største poengfall i historien

Det dramatiske fallet i Asia følger som nevnt nedturen i USA mandag, da den industritunge Dow Jones-indeksen opplevde det største fallet på en dag siden finanskrisen i 2008, målt i poeng. Indeksen opplevde et større prosentmessig fall under en av handledagene i 2011.

Dow Jones-indeksen falt kraftig i løpet av mandagens handel på New York-børsen, men nedturen ble ikke så ille som det en stund lå an til.

De siste par timene var svingningene enorme. I løpet av 15-20 minutter falt Dow Jones fra -500 til -1500 poeng og var en stund under 24.400 poeng. Dagens minus var da på rundt seks prosent. Så snudde trenden og Dow Jones hentet seg inn igjen.

Til slutt endte den industritunge indeksen på 24.345,75 poeng. Det er en nedgang på 1175,21 poeng eller 4,60 prosent.

Les mer: Dramatikk på Wall Street

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her