Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig fall på Wall Street

De amerikanske børsene ble dratt ned som en blylodd torsdag.

Etter to dager med oppgang, var det nedoverbakke på de amerikanske børsene torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

De ledende amerikanske bilfabrikantene var ute å ba om milliardhjelp fra myndighetene torsdag. I tillegg til dette var det svake detaljhandelstall og nye oppsigelser blant bedriftene, inkludert telegiganten AT&T, som dro ned børsene.

Etter at Dow Jones-indeksen var ned hele 300 poeng i løpet av handelsdagen, dro den innflytelsesrike indeksen seg tilbake igjen mot slutten. Til slutt var Dow'en ned 2,5 prosent, eller 215 poeng, til 8.376,24 poeng. Den brede S&P 500-indeksen var ned 2,9 prosent til 845,23 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen var ned 3,1 prosent til 1.445,56 poeng.

Krise i bilindustrien
Et av hovedsamtalsemnene på Wall Street torsdag var den amerikanske bilindustrien. I en mer detaljert redningplan som ble lagt frem torsdag, håper General Motors på 4 milliarder dollar før jul for ikke å gå konkurs. Totalt trenger selskapet 18 milliarder dollar. GM-aksjen falt 12 prosent torsdag.

Det er ikke så mye bedre hos Chrysler. Bilkjempen trenger 7 milliarder dollar før årsslutt for å unngå konkurs. Hos Ford er det ikke like prekært, men selskapet ber om 12 milliarder i lån fra myndighetene, i tilfelle rottefelle.

Høyeste ledighet på 26 år
Det har også strømmet inn dystre signaler fra arbeidsmarkedet. Antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd falt i forrige uke med 21.000 til 509.000, viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. De videreførte arbeidsledige som søker ledighetstrygd økte derimot med 89.000 til 4.087.000, og ligger på det høyeste på nærmere 26 år.

Fireukersnittet på nye søkere til arbeidsledighetstrygd økte 6.250 til 524.500 og ligger på det høyeste siden midten av desember 1982. Dette snittet lå under 400..000 i juli, og dagens nivåer er langt høyere enn hva som er vanlig i en resesjon.

Ifølge Bloomberg ventet økonomene at antallet førstegangssøkere ville ligge på 529.000.

Fredag er det duket for den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene. Det er ventet at ledigheten vil stige til 6,7 prosent, mens sysselsettingen vil falle med 300.000.

En påminnelse om at ledighetskøen kommer til å bli enda lengre fremover fikk markedet igjen da USAs største telefonselskap, AT&T, varslet at det kutter 4 prosent av sin totale bemanning. Selskapet varsler at det for fjerde kvartal kommer til å ta en engangskostnad på 600 millioner dollar som følge av at selskapet sier opp 12.000 ansatte. Oppsigelsene kommer til å inntre allerede denne måneden og utover vinteren, melder selskapet.

Elendig oljepris
Oljeprisen fortsetter å falle raskt. Torsdag falt den amerikanske råoljeprisen WTI ned til bare 43,67 dollar pr. fat på råvarebørsen i New York. Så lav har ikke oljeprisen vært på fire år.

Det er forventningene om fall i etterspørselen etter olje som drar ned prisen.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot