NA24.no

Kraftig forverret Statoil-resultat

Sist oppdatert:
Statoil presenterer som ventet et justert driftsresultat for tredje kvartal som er nesten 10 milliarder kroner svakere enn på samme tid i fjor.

Statoil presenterer som ventet et justert driftsresultat for tredje kvartal som er nesten 10 milliarder kroner svakere enn på samme tid i fjor.

Det justerte driftsresultatet endte på 30,9 milliarder kroner, en nedgang fra 40,4 milliarder kroner i tredje kvartal 2013, opplyser Statoil onsdag morgen.

Nedgangen skyldes hovedsakelig lavere olje- og gasspriser, reduserte eierandeler etter nedsalg, høyere avskrivninger som følge av investeringer i produserende eiendeler, oppstart av nye felt, samt en større andel olje i produksjonsmiksen, opplyser selskapet.

– Statoils driftsresultat ble negativt påvirket av lavere olje- og gasspriser og vår beslutning om å utsette salg av gass for å øke verdiskapningen. Det negative regnskapsmessige resultatet i henhold til IFRS-standarden (regnskapsstandarder red.anm.) skyldtes kvartalsspesifikke forhold. Vi leverte solid drift og kontantstrøm i kvartalet, sier Statoils fungerende konsernsjef Eldar Sætre.

Nedskrivninger

Driftsresultat for tredje kvartal endte på 17,0 milliarder kroner, en nedgang fra 39,3 milliarder kroner i samme periode i fjor. Ifølge selskapet fører regnskapsmessige belastninger på 13,5 milliarder kroner til et tap på 4,8 milliarder kroner.

Selskapet opplyser at disse belastningene hovedsakelig knyttes til nedskrivning av eierandelen i Kai Kos Dehseh i Canada, samt nedskrivninger av leteandeler i Mexicogolfen og i Angola. For å gjenspeile den underliggende driften velger Statoil å ikke ta slike kvartalsspesifikke forhold med i det justerte driftsresultatet.

Analytikerne hadde på forhånd ventet et kraftig resultatfall, men noe mindre enn det selskapet viser til onsdag morgen. Det justerte driftsresultatet var ventet å ligge på 31,7 milliarder, ifølge Dagens Næringsliv.

- Er i rute

Helge Lunds foreløpige etterfølger i sjefsstolen mener til tross for resultatfallet at selskapet han har hatt ansvaret for siden 15. oktober, er i en solid finansiell posisjon.

– Vi har god fremdrift i effektiviseringsprogrammet vårt. Vi har fortsatt høy produksjonsregularitet på norsk sokkel og gjennomfører prosjektene våre i henhold til plan. Vi er i rute for å levere på produksjonsprognosene våre for 2014, sier Eldar Sætre.

Den norske oljegigantens nye sjef understreker at selskapets strategi ligger fast, og at sikker og effektiv drift er fremste prioritet. Selskapet produserte 1,829 millioner fat oljeekvivalenter i juli-september, omtrent samme nivå som i samme periode i fjor. Utbyttet til aksjonærene blir på 1,80 kroner per aksje.

Det opplyses at Statoils styre har nedsatt et underutvalg som har begynt arbeidet med å finne selskapets neste konsernsjef.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere