NA24.no

Kraftig hopp i oljeprisen

Sist oppdatert:
Irans krasse atomsvar til FN sendte oljeprisen opp nesten to prosent.

(NA24): Iran, som er Opecs nest største oljeeksportør, sa lørdag at landet vil sette i gang urananrikning i full skala etter at FNs atomenergibyrå klaget inn landet for FNs sikkerhetsråd.

President Mahmoud Ahmadinejad gjorde det også klart at Iran ikke kommer til å godta inspeksjoner fra atomenergibyrået.

Opptrappingen av konflikten mellom Iran og FN sørget for et hopp i oljeprisen. I elektronisk etterhandel i New York ble råolje for levering i mars solgt for 66,62 dollar fatet - en oppgang på hele 1,25 dollar.

I natt norsk tid var prisen på 66,34 dollar fatet. Det er 47 prosent høyere enn på samme tid i fjor, ifølge Bloomberg news.

Opec produserer for nesten full kapasitet, med en reservekapasitet på bare 1,5 millioner fat dagen. Til sammenlikning produserer Iran 2,5 milliarder fat om dagen.

Dersom atomkonflikten skulle føre til at Iran stanser oljeeksporten, kan oljeprisen fort nå helt andre høyder enn i dag, tror analytikere.

- Situasjonen i Iran kan føre oljeprisen opp i 75 dollar i en ikke altfor fjern fremtid, sier sjefrådgiver Angus Geddes hos australske Fat Prophets til Bloomberg News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere