NA24.no

Kraftig hopp i strømprisen

Sist oppdatert:
Strømprisene for husholdningene økte med 47, 1 prosent i første kvartal i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

For en husholdning med et årsforbruk på 20 000 kWh utgjør en slik prisøkning ca. 2 600 kroner årlig, viser tallene som ble presentert av Statistisk Sentralbyrå (SSB) mandag.

Strømprisen for husholdninger lå i gjennomsnitt på 43,1 øre/kWh i 1. kvartal 2005, inkludert merverdiavgift. Det er 19,5 prosent høyere enn i 4. kvartal i fjor og 47,1 prosent høyere enn i 1. kvartal i fjor.

Nettleien for husholdninger gikk ned med drøyt 2 prosent fra 1. kvartal 2005 til første kvartal i år, ifølge tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Lite vann i magasinene er ikke årsaken til økningen. Ifølge vannmagasinstatistikken til NVE var fyllingsgraden i de norske vannmagasinene litt høyere enn det som er normalt for årstiden.

Økningen kan imidlertid ses i sammenheng med mindre snø i fjellet enn normalt over store deler av landet. Prisen på fossile brensler samt innføring av et obligatorisk marked for handel med CO2 kvoter i Europa i fjor, har også betydning for strømprisen i Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere