NA24.no

Salget av bolig øker, men igangsettingen av nye prosjekter synker.
Salget av bolig øker, men igangsettingen av nye prosjekter synker. Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Kraftig økning i boligsalget

Sist oppdatert:
Salget av leiligheter økte med 34 prosent i august sammenlignet med samme måned i fjor.

 Til tross for dette ligger boligsalget hittil i år 15 prosent bak nivået samme periode i fjor, skriver Boligprodusentenes Forening.

- Det kan se ut som om salget er på vei opp, men vi er fortsatt bekymret for igangsettingen, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening.

Nye prosjekter
Nedgangen i igangsettingen hittil i år er på 16 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Boligbehovet er 37.000 nye boliger hvert år, men vi klarer ikke å bygge nok. Med dagens boligbygging vil vi i år igangsette bare i overkant av 25.000 nye boliger. Flere og flere bedrifter melder blant annet om at de strenge kapitalkravene til boligbyggere fører til at det bygges mye færre boliger enn det bransjen kapasitet til.

– Vi har vært i kontakt med justisminister Anders Anundsen og bedt han endre regelverket, men han velger å se en annen vei. Det haster nå med å utrede en robust forsikringsordning som vil redusere kapitalkravet samtidig som den gir en bedre beskyttelse for forbrukeren, sier Jæger

Størst økning
Boligsalget i august ligger 19 prosent over samme måned i fjor. Leiligheter har størst salgsøkning med 34 prosent, mens for småhus og eneboliger øket salget med hhv 20 prosent og 1 prosent. Akkumulert ligger boligsalget hittil i år 15 prosent bak samme periode i fjor.

Igangsettingen i august måned ligger 10 prosent bak august 2013. Hittil i år er det igangsatt 16 prosent færre boliger enn samme periode i fjor. Størst nedgang har igangsetting av leiligheter med 25 prosent, mens for småhus og eneboliger er nedgangen i igangsetting hhv 15 prosent og 9 prosent.

De fleste fylker opplever en nedgang både i salg og igangsetting, mens Oslo og Akershus rammes desidert kraftigst av nedgangen i igangsetting, skriver Boligprodusentenes Forening på sine hjemmesider. 


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere