NA24.no

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Kraftig kronestyrking

Sist oppdatert:
Konsumprisindeksen økte mer enn ventet og kronen styrker seg kraftig.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tirsdag kom konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viste en oppgang på 0,6 prosent fra februar til mars i år. Det var særlig prisvekst på klær og bensin som trakk prisveksten oppover.

NA24 - din næringslivsavis

I etterkant kom flere økonomer med sitt klare råd om hva Norges Bank bør gjøre på neste rentemøte.

Vil heve renten
- Jeg vet hva jeg hadde gjort, jeg hadde hevet renten, sier sjeføkonom Øystein Dørum til NA24.

Shakeb Syed, økonom i Handelsbanken, forteller til NA24 at dagens tall øker sannsynligheten for en renteheving til. Han peker på at det nå både er importert prisvekst og prisvekst på det som produseres i Norge.

Les mer her: Vil heve renten nå

Når renteøkningssannsynligheten stiger kan det fort lede til at valutaen styrker seg. Så langt i dag har kronen styrket seg betraktelig med 1,3 prosent mot dollaren. En dollar koster nå 6,02 kroner og nærmer seg femtallet.

Kronen har også styrket seg klart mot euroen. En euro koster nå 8,10 kroner som betyr at kronen har styrket seg med 0,63 prosent.

Valutafavoritt
For rundt en måned siden spådde JP Morgan Chase at kronen i løpet av året vil styrke seg til 5,66 kroner pr. dollar. Dersom det viser seg å bli tilfellet er det den billigste dollaren på 15 år.

Nyhetsbyrået Bloomberg News skrev for kort tid siden at kronen kan bli den neste favorittvalutaen for investorer som søker høy rente. Det pekes på at investeringsbanken Goldman Sachs har ment at kronen kan være så mye som 30 prosent undervurdert mot euro.

Den siste tiden har det vært mye diskusjon om såkalt «carry trade», hvor investorer låner med lav rente og investerer i papirer med høyere rente. Man kan for eksempel låne i Japan, hvor renten bare er marginalt over null, og investere i et land hvor rentenivået er høyere.

Følg kronekursen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere