Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Kunstsilo-konflikten i Kristiansand:

Kraftig mobilisering foran skjebnedagen for Kunstsilo

NOK ER NOK: Netthandel-gründer Einar Brandsdal Øgrey sier seg fornøyd etter å ha gravd frem mange nye fakta om Kunstsilo-prosjektet til 600 millioner kroner.
NOK ER NOK: Netthandel-gründer Einar Brandsdal Øgrey sier seg fornøyd etter å ha gravd frem mange nye fakta om Kunstsilo-prosjektet til 600 millioner kroner.
Sist oppdatert:
Tirsdag formiddag starter det avgjørende møtet om det blir noe av det omstridte Kunstsilo-prosjektet i Kristiansand.

Både tilhengerne og motstanderne mobiliserer foran møtet i Vest-Agder fylkesting på Strand Hotell på Fevik.

Den normalt medieskye milliardæren Nicolai Tangen, som ønsker over en halv milliard i offentlig støtte for å få vist frem kunstsamlingen sin, har i rask rekkefølge gitt intervjuer til Fædrelandsvennen, Dagens Næringsliv og NRK.

Uten pengestøtten fra fylkene faller planen om å skaffe nok penger fra det offentlige - og da blir det trolig ikke noe av prosjektet. Cultivas beslutning å bevilge 100 millioner kroner har som betingelse at fylkene kommer med sine 30 millioner kroner.

Du kan følge fylkestingsmøtet her: Livesending

Og uten den offentlige støtten er det umulig å lånefinansiere den andre halvdelen av pengene.

«Ikke ment som noen trussel»
- Det er overhodet ikke ment som noe trussel, men det er jo viktig å være klar over hva konsekvensene av en slik beslutning vil være, sier Nicolai Tangen til NRK.

Arbeiderpartiets ledende fylkespolitiker, tidligere statssekretær Randi Øverland, krever at kunstsamlingen fra milliardær Nicolai Tangen må ta sin del av regningen.

- Vi synes det er rimelig at han bidrar i et spleiselag med den andelen av kostnadene som hans kunstsamling krever, sier den erfarne kulturpolitikeren fra Arbeiderpartiet.

- Randi Øverlands forslag er et klart nei til Kunstsilo, svarer kunstsamleren.

Ignoranse og hat
Foran møtet er det knallharde fronter og mobilisering på begge sider. Hærføreren på nei-siden - Netthandel-gründer Einar Øgrey Brandsdal - får så ørene flagrer fra Fædrelandsvennens kulturredaktør Karen Kristine Blågestad.

Kulturredaktøren avslutter et langt innlegg i egen avis med tittelen «Meningsgeneral med hemmelig hær» med et hardt angrep på motstanderne:

«Hvis Randi Øverlands forslag skulle vinne frem tirsdag, er det en alvorlig brems for prosjekt Kunstsilo. Men i deler av debatten og i sosiale medier har vi alle tapt. Der har ignoransen og hatet vunnet nytt terreng,» skriver kulturredaktøren.

«En rekke uregelmessigheter»
Nei-generalen slår tilbake på Facebook, og hevder at motstanderne har «klart å avdekke en rekke uregelmessigheter vedrørende Kunstsiloen, uregelmessiger som vår avis FVN (Fædrelandsvennen) ikke har klart».

God morgen. I dag starter jeg med et stort smil rundt munnen. Ikke fordi jeg ble hudflettet av Karen Kristine...

Publisert av Einar grey Brandsdal Mandag 12. februar 2018

I innlegget lister Einar Øgrey Brandsdal opp 32 punkter, og konkluderer:

- Mer enn 500 millioner for en kunstsilo, der mesteparten finansieres av det offentlige er jeg veldig imot. På toppen av dette kommer ekstreme årlige tilskudd fremover, også fra det offentlige. En ting er at offentlige skal bidra til kunst og kultur, men at dette skal gjøres ukritisk, uten kvalitetssikring, er jeg og mange flere imot, skriver Øgrey Brandsdal.

Frykter et pengesluk
Sentral i konflikten står en kunstsamling eid av den London-baserte kristiansanderen Nicolai Tangen. Samleren har overført kunst for rundt 80 millioner kroner til en stiftelse han har opprettet i Norge, og lover ytterligere kunst, slik at verdiene totalt blir på rundt 200 millioner kroner.

Planen er å samlokalisere Tangen-samlingen med kunsten til Sørlandske Kunstmuseum, og bygge om en tidligere kornsilo for rundt 600 millioner kroner for å huse kunstsamlingene.

Motstanderne reagerer på at penger som egentlig var forbeholdt barn og ungdom blir brukt til kunstmuseum, og frykter at det blir et pengesluk som årlig vil koste kommune, fylke og stat atskillig mer enn de 40 millioner kroner i årlige underskudd det kalkuleres med.

Næringsliv og politikk
Fylkestingene i begge Agder-fylkene behandler forslag om totalt 30 millioner kroner til Kunstsilo på tirsdag, og det er knyttet stor spenning til utfallet. Sier fylkene nei til å bidra, faller finansieringen sammen.

Politisk er Høyre støttespiller for prosjektet, og der har to tidligere statsråder - Ansgar Gabrielsen og John G. Bernander - tydelige roller. Men også den nåværende og den tidligere ordføreren i Kristiansand er Kunstsilo-tilhengere.

Også kjente næringslivsledere og investorer som Bjarne Skeie og Kurt Mosvold støtter prosjektet. Og nå har altså kulturredaktøren i lokalavisen Fædrelandsvennen tont flagg.

Hovedmotstanderen er den erfarne Arbeiderparti-politikeren Randi Øverland, som i mange år var statssekretær i Kulturdepartmentet.

For ikke å snakke om den folkelige mobiliseringen på Facebook og andre sosiale kanaler.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!