NA24.no

Kraftig nedgang i Asia

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Nedgangen i USA og styrkingen av yen gjennom forrige uke sender de asiatiske aksjene kraftig ned mandag.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Japans kjente Nikkei 225-indeks datt med 3,3 prosent til 16.642,25 poeng og den brede Topix-indeksen datt med 3,4 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

De eksportrelaterte aksjer ble de største taperne etter at yenen styrket seg til høyeste nivået mot dollar på tre måneder. Aksjene til bilmastodonten Toyota falt med 3,3 prosent

I Tokyo ble dollaren notert til 115,47 yen som er det sterkeste nivået siden 8. desember. Yen styrket seg forrige uke med rundt 3,5 prosent mot denne valutaen.

Hongkongs Hang Seng er ned 2,9 prosent, mens indeksen for kinesiske aksjer listet på Hang Seng raste med 5,7 prosent. Børsen i Shanghai startet dagen med opptur, men endte ned tre prosent.

- Jeg er ikke overrasket over markedsdireksjonen. De globale markedene har steget opp de siste årene uten pause, så vi betaler nå for det, sier analysesjef Alex Tang hos Core Pacific-Yamaich, ifølge Marketwatch.

Tang mener Hang Seng-indeksen kan falle med mellom 500 til 1.000 poeng på kort sikt, men at den neppe faller under 17.000 poeng. Nå ligger indeksen på 18.882 poeng.

Ellers i regionen ligger hovedindeksen i Malaysia ned 4,6 prosent, Singapores ned 4,04 prosent, Australias ned 2,3 prosent, Sør-Koreas Kospi ned 2,4 prosent, Taiwans datt med 3,5 prosent og Indias Bombay-indeks er ned 3,4 prosent.

Grunnen til at yen-kursen er så sentral, er at «gratis penger» fra Japan har vært drivstoff for oppgangen i finansmarkedene de siste årene. Å låne penger til lav rente for å investere dem i noe med høyere rente kalles på finansspråk «carry trade».

En investor kan for eksempel låne til 0,5 prosent rente i Japan og investere i amerikanske eller norske statsobligasjoner og få 4,5 prosent avkastning. Det gir 4 prosentpoeng rett i foret.

Og ikke nok med det: De egne pengene som legges inn i investeringen utgjør gjerne bare en liten del av totalen. Det meste er ofte lån. På denne måten kan avkastningen gires opp til flere titalls prosent i året.

Dessuten kan man investere i ting med høyere avkastning enn norske og amerikanske statsobligasjoner. Ett eksempel er islandske obligasjoner, som kan gi så mye som 15 prosent. Men pengene kan også være investert i aksjer, råvarer eller andre ting.

Hvis yen svekker seg i verdi, blir regnestykket enda bedre, og det har i stor grad skjedd de siste årene.

Men når yen-kursen stiger, blir lånene dyrere, og gevinsten kan fort gå tapt. Denne negative effekten blir, i likhet med den forventede avkastningen, forsterket av belåning. Hvis dette skjer brått, slik man ser tendens til nå, kan det fort skape panikk blant investorer som må selge seg ut av ulike finansinstrumenter for å redusere yen-lånene.

- Opprullingen av carry trades fører til salg i de globale markedene. Det er frykt for at vi vil se mer salgspress fra de amerikanske markedene i kveld, sier Louis Wong, analysedirektør hos Phillip Securities i Hongkong, ifølge Marketwatch.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere