*Nettavisen* Økonomi.

Kraftig oljefall på flat børsdag

Oljeprisen falt kraftig mandag, på en dag da USA-børsene generelt endte lite endret.

20.03.06 22:34

HOUSTON (NA24): Børsene i USA holdt mandag stand etter en solid oppgang forrige uke. Nasdaq-indeksen fortsatte oppgangen, men energiaksjer bidrog til å bremse de bredere indeksene, som endte marginalt i minus.

Oljeprisen falt kraftig mandag. Et fat nordsjøolje for levering i mai koster nå 61,33 dollar. Det er en nedgang på drøyt 3 prosent fra fredag. I USA falt den amerikanske referanseoljen WTI for levering i april med 3,7 prosent til 60,42 dollar - det største fallet på en enkelt dag siden august.

Observatører peker på at oljetilgangen for tiden er god, og lagrene i USA større enn på mange år. Med mindre det kommer ny dramatikk fra produsentland som Iran eller Nigeria, er det vanskelig å se hva som skal drive prisen opp på kort sikt.

Dette tynget naturlig nok energisektoren på børsen. Delindeksen for oljeserviceaksjer falt 3,1 prosent i dag. Delindeksen for oljeselskaper falt 2,1 prosent.

Norske energiaksjer notert i USA, som Statoil, Hydro og Stolt Offshore fulgte med nedover.

Butikkgiganten Wal-Mart steg drøyt 2 prosent etter å ha meldt om ambisiøse planer i Kina.

Ellers ventet markedet på et par viktige hendelser etter børs.

For det første kom softwaregiganten Oracle med kvartalstall i minuttene etter børsslutt. Resultatet etter skatt økt fra 540 til 765 millioner dollar. Omsetningen økte 18 prosent til 3,5 milliarder dollar. Hovedtallene i rapporten ser grovt sett ut til å være i tråd med markedets forventninger, men aksjen har falt 2 prosent i løpet av noen minutters handel etter børs, og grunnen kan være at salget av nye databaser var noe lavere enn ventet.

Senere i kveld norsk tid kommer det også en tale fra den ferske sentralbanksjefen Ben Bernanke, og markedet vil lytte etter alle hint om at rentehevingene går mot slutten.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,05% til 11.274,53

Nasdaq +0,33% til 2.314,11

S&P 500 -0,17% til 1.305,08

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag