- Vi ser tegn til at lageroppbygging og overproduksjon i oljemarkedet, sier Thina M. Saltvedt i Nordea Markets til Nettavisen.

Prisen på nordsjøolje faller tirsdag ettermiddag til sitt laveste nivå på over sju måneder. Prisen på et fat Brent-olje er nå 45,70 dollar.

Les også: Nordea-ekspert mener Opec har mistet grepet om oljemarkedet

Oljeprisfallet kommer etter en melding om at Libya åpner opp to nye oljefelt. Mer olje i markedet betyr vanligvis lavere priser.

- Libya har økt produksjonen sin fra 280.000 fat pr dag i mai i fjor til rundt 900.000 fat pr dag i år. Det er bra med landet at de får disse inntektene, men for oljeprisen er det ikke godt nytt, sier Saltvedt.

Lavere etterspørsel

Også oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securites trekker frem Libya som hovedgrunnen til dagens nedtur, men peker også på at andre faktorer.

- Det er for tiden sesongmessing lav etterspørsel etter olje, samtidig som vi ser en kraftig økning i produksjonen i Nigeria og Libya. Som et resultat av det, har vi fått økt lagerbygging, sier han til Nettavisen.

Kronen svekker seg

Oljeprisfallet har også hatt konsekvenser for den norske kronekursen, som har svekket seg mot de fleste viktige valutaer i løpet av dagen.

For en euro må du nå betale over 9,52 kroner, etter at kursen lå på 9,44 tirsdag morgen. En dollar koster nå 8,56 dollar, ned fra 8,46 kroner på morgenkvisten. Så svak har ikke kronen vært mot dollaren på over en måned.

Seniorøkonom Halfdan Grangård i Handelsbanken Capital Markets viser til oljeprisøkningen som grunnen til svekkelsen av kronen.

- Det er åpenbart grunnen til at kronen svekker seg i dag, sier han.

Grangård venter imidlertid fortsatt at kronen vil styrke seg noe i tiden fremover.

Les også: Utenlandske investor flykter fra kronen

- De fundamentale forholdene, inkludert oljeprisen, tilsier at kronen bør være sterkere mot euroen. Samtidig ser vi at den har styrket seg veldig etter valget i Frankrike og det kan hende vi står overfor en permanent sterkere euro mot kronen, sier han.

Norges Bank til unnsetning?

Torsdag er det rentemøte i Norges Bank. En sentralbank som indikerer at de er mer villig til å sette opp renten, kan gi kronen en løft.

- Men skal vi se en solid oppgang for kronen må oljeprisen i det minste stabilsere seg. Når oljemarkedet viser så mye svakhet som det gjør nå, så skal det mye til at kronen går vesentlig sterke, sier han.

Oljeanalytiker Omdal venter på sin side at oljeprisen skal ta seg opp utover på sommer.

- Etterspørselen er ventet å være to million fat høyere pr dag i tredje kvartal sammenliknet med andre kvartal, sier Omdal.

Mulig med nye Opec-kutt

Også Saltvedt venter at oljeprisen vil stige utover på sommeren, men tror den vil være beskjeden.

- En oppgang i dag vil være en pris over 50 dollar. Jeg venter at vi vil se en økt etterspørsel, men hvis det ikke skjer, kan vi vente et ytterligere oljeprisfall, sier Saltvedt.

Hun venter nå at Opec må ta nye grep hvis de vil ha oljeprisen betydelig høyere. Mange av Opec-landene, som Saudi-Arabia, er avhengig av høyere oljepris for at statsbudsjettet skal gå i null.

- De må enten kutte mer i produksjonen eller forlenge kuttene. De siste vil de trolig være nødt til å gjøre uansett, sier Saltvedt.

Har du fått med deg denne videoen?