*Nettavisen* Økonomi.

Kraftig oljeprisfall trekker kronen ned

Norske kroner har svekket seg kraftig det siste året, spesielt mot dollar og britiske pund blant de store valutaene. Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Laveste oljepris på neste syv år gir bred kronesvekkelse.

08.12.15 13:59

Oljeprisene har falt kraftig siden OPEC-møtet før helgen. Tirsdag morgen handles nordsjøoljen for 40,9 dollar per fat, et nivå som sist ble sett i starten av 2009.

Siden fredag, før OPEC besluttet å la oljekranene pumpe for fullt og heller ikke satt noe produksjonsmål, har oljeprisen ramlet åtte prosent.

Den amerikanske lettoljen (WTI) omsettes tirsdag morgen for 37,7 dollar per fat.

På Oslo Børs drar oljeprisen med seg Statoil ned.

Drar med seg kronen
Oljeprisfallet trekker også med seg norske kroner nedover. Mot svenske korner har ikke den norske vært lavere på 23 år.

- Ikke unaturlig har oljeprisfallet dratt med seg den norske kronen, som har svekket seg markert og på bred basis, skriver DNB Markets-økonom Ole André Kjennerud i en morgenrapport.

Mot euroen har kronen svekket fra rundt 9,29 kroner per euro i mandag morgen, til rundt 9,40. Samtidig har kronen blitt svekket fra 8,54 til 8,65 kroner per dollar.

Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen ser mer press på kronen, om ikke oljeprisen skulle stige.

- Om oljeprisen holder seg her eller faller videre så vil det trolig sørge for at presset er mot oppsiden i EURNOK, skriver analytikeren i en morgenrapport.

Kronen fått juling
Det siste året er utslagene spesielt store mot dollar, i kjølvannet av oljepriskollaps, svekkede utsikter for norsk økonomi og stadig lavere styringsrente fra Norges Bank, samtidig som den amerikanske sentralbanken går motsatt vei, med signaler om innstramming i pengepolitikken.

Siden desember i fjor har kronen blitt svekket med 21 prosent mot dollar, mens fallet mot euroen er på 7 prosent og det britiske pundet har blitt 17 prosent dyrere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag