NA24.no

(Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Kraftig oljeprisfall

Sist oppdatert:
Oljeprisen opplever nå det kraftigste fallet på flere måneder.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Oljeprisen svinger kraftig for tiden, men denne uken starter med et fall av de sjeldne. På råvarebørsen i New York raser oljeprisen med over tre prosent, og det har ikke skjedd på nesten fire måneder. Den store årsaken er bekymringer om at den amerikanske økonomien vil svekkes, og dermed at etterspørselen vil avta i en periode med økende bensinlagre.

NA24 - din næringslivsavis

Prisen på referanseoljen WTI har falt med 7,5 prosent siden rekorden på 78,77 dollar, som ble satt 1. august. WTI-oljen handles for 72,88 dollar, som er en nedgang på 3,4 prosent. Prisene er nå 2,4 prosent lavere enn for ett år siden.

Aksjeeksperter advarer
Flere aksjeeksperter advarer nå for konsekvensene av de usikre subprimelånene. Dette er lån som er gitt til de med dårlig betalingsevne og tendensen er disse lånene blir mislighold. Flere hedgefond og andre fond har spekulert i slike lån og det har ført til konkurser og store tap til fondseiere.

Frykten har også nådd råvaremarkedet. Faren er at tapene i kredittmarkedet blir så store at det kan slå ut på veksten i verdensøkonomien. Dermed kan etterspørselen etter energi og særlig olje bli rammet. Sammen med at flere nå posisjonerer seg vekk fra det spekulative papirmarkedet gir et forsterket fall for råoljekontraktene. I tillegg har OPEC fått opp dampen på pumpene.

Opec øker
En undersøkelse gjort av Bloomberg viser at produksjonen hos de ti OPEC-landene som har produksjonskvoter har alle med unntak av Irak og Angola økt eksporten.

Iraks produksjon økte med 310.000 fat dagen, til et gjennomsnitt på 2,24 millioner fat dagen. Dette er det høyeste nivået siden oktober 2004. Den Nigerianske produksjonen økte med 150.000 fat dagen til 2,2 millioner fat dagen. Det høyeste nivået siden februar.

Disse to landene er begge viktig siden de er så lite stabile. Mens Irak plages av terroraksjoner og uro, har oljeprisen også blitt preget av streik blant oljearbeidere i Nigeria.

- OPEC er godt over målet sitt akkurat nå, og tilbudssignalene indikerer at det er tilstrekkelig til å møte etterspørselen, kommenterte Steve Kraftig oljeprisfall Rowles, en Hongkong-basert analytiker, til Bloomberg News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere