NA24.no

Kraftig prishopp på klær


dyrere: prisen på klær stiger.
dyrere: prisen på klær stiger. Foto: Miguel Medina
Sist oppdatert:
Prisene på klær økte 5,9 prosent i september.

Det viser tall fra konsumprisindeksen tirsdag.

Den kraftige oppgangen i september, den andre oppgangen på rad, bidro mest til at konsumprisen økte hele 0,6 prosent.

Les også: Zalando-sjefen om priskrigen på klær: - Det er snudd på hodet

«Prisene på klær gikk opp 5,9 prosent sist måned, og er omtrent tilbake på samme nivå som i mai», skriver SSB i en melding. 

De understreker at prisoppgangen er vanlig for perioden og kan ses i sammenheng med avslutning av sommersalget, samt inntog av høst- og vintervarer.

Interessant nok er likevel klærne billigere enn den var i september i fjor. Klær er nå tre prosent billigere enn den var på samme måned i 2017, og er den eneste av de tolv hovedgruppene som har blitt billigere de siste tolv månedene.

Les også: Ny pristopp på strøm

Les også: Strømkrisen over: Nå er det nok vann til vinterens strømproduksjon

Det bidrar også til at prisveksten, eller inflasjonen, ikke øker mer enn 3,4 prosent på årsbasis. Den friske prisveksten må imidlertid sees i sammenheng med at prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 31,9 prosent høyere i september i år mot september i fjor.

Justert for energi og avgiftsendringer, er prisveksten på 1,9 prosent, noe som er nett på Norges Banks inflasjonsmål på to prosent. 

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere