*Nettavisen* Økonomi.

Kraftig prishopp på strøm

Strømprisen har på få dager steget med 46 prosent. Illustrasjonsfoto: Dobbeltløp av master gjennom Nordmarka. Foto: Sissel Riibe (NVE)

Kaldt og tørt vær har ført til frykt for at vannmagasinene ikke skal fylles opp. Dermed har kraftprisen økt med over 40 prosent.

14. september kostet strøm for levering de tre første månedene i 2017 knappe 24 øre per kilowattime – dette er en nettopris før moms, strømavgift og nettleie. Denne grunnprisen var tirsdag denne uken steget til nesten 35 øre – en økning på nesten 46 prosent, skriver E24.

Les: Så mye høyere blir strømregningen i vinter

– Foreløpig har vi bra med vann i magasinene våre i Sør-Norge. Men i Midt-Norge er det mindre, og det samme i Nord-Norge. Og ikke minst er det lite vann i vannmagasinene i Sverige, sier strømprisekspert John Brottemsmo. Han jobber som kraftanalytiker i kraftmeglerselskapet Bergen Energi og forteller at prisøkningen blant annet skyldes frykt i markedet for at månedene framover kan bli kalde og tørre.

Les: Strømprisen doblet seg på få dager

Kraftmeteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo kan ikke roe nervene hos krafthandlerne:

Les: Strømleverandørene avslørt i ny doktorgrad

– Det har vært tørt nå i hele oktober, og det ser ut til å bli nesten like tørt. Slår prognosene til, kan vi få en rekordtørr oktober i store deler av landet, sier han.

Les: Forbrukerrådet frykter økte strømpriserNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag