*Nettavisen* Økonomi.

Kraftig reaksjon på REC-kutt

Solenergiselskapet skilte seg negativt ut på positiv børs.

25.05.09 17:33

Oslo Børs manglet impulsene fra USA og London, men klarte likevel å redde seg til et solid pluss.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Mandag steg hovedindeksen 0,66 prosent til 285,76 poeng og har med det fått en god start på den siste uken i mai. Så langt i år har indeksen steget 26,7 prosent, og mai ligger an til å bli nok en måned med solid opptur. I april steg Oslo Børs over 11 prosent, mens den er opp 13 prosent så langt i mai.

Stengte børser
Det amerikanske aksjemarkedet holdt stengt i likhet med det britiske. Årsaken er feiringen av henholdsvis «Memorial Day» og «Spring Bank Holiday». Metropolene New York og London kjemper om å ha posisjonen som den viktigste finanshovedstaden. I de to byene sitter det flere viktige beslutningstagere og ikke minst forvaltere.

Når det er stengt både i USA og Storbritannia blir det normalt lavere omsetning i de øvrige finansmarkedene, og det ble også gjeldende på Oslo Børs.

Totalt ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 4,3 milliarder kroner. Det er godt under snittet i mai, og det laveste på over en måned.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ser lysere på utviklingen
Selv om det manglet rene impulser fra de to viktigste finansbyene i verden så var det likevel noe investorene hadde å fordøye. Forventningsmålinger fra Tyskland viser at bedriftslederne i landet blir stadig mer positivt innstilt til utviklingen.

Den tyske IFO-indeksen steg til 84,2 poeng i mai fra 83,7 poeng i april, men havnet likevel like under hva økonomene ventet på forhånd. Det er hovedsakelig forventningene som bidrar til oppgangen og delindeksen som måler forventningene steg til 85,9 poeng fra 83,9 poeng, mens delmålingene for den nåværende situasjonen falt til 82,5 fra 83,6 poeng.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Råvareprisen er svært viktig for flere av selskapene på Oslo Børs, men med unntak av en økt geopolitisk spenning etter at Nord-Korea har gjennomført prøvesprengning av en atombombe var det ikke mye nytt i oljemarkedet. Da handelen på Oslo Børs var over ble julikontraktene for nordsjøoljen omsatt for 60,18 dollar per fat.

StatoilHydro ble sendt opp 0,71 prosent til 127,30 kroner.

Kutt ga fall
Aksjemarkedet reagerte negativt på melding fra solenergiselskapet REC om at de kutter 35 prosent av produksjon ved REC Wafer. Kuttplanene kommer uventet på markedet og selskapet vil permittere 180 ansatte i forbindelse med disse kuttene. Selskapet kaller markedssituasjonen for utfordrende og vil ikke gi noen indikasjoner på når produksjonen vil starte opp igjen.

Les mer: REC permitterer 180

De mener det for tidlig å si noe om hva som blir de finansielle konsekvensene, men sier at de måtte kjøpt inn polysilisium ekstern og at spotprisen på denne råvaren ligger for langsiktige leveranseavtaler. REC har allerede lansert sine planer om å styrke balansen. Det vil gjøres ved å restrukturere obligasjonslån samt hente ny egenkapital i form av en emisjon.

REC-aksjen stupte 7,65 prosent til 70 kroner etter at nyheten kom ut i markedet.

Yara-aksjen klarte seg langt bedre og steg 3,82 prosent til 224 kroner. Telenor ble løftet 1,64 prosent til 49,45kroner.

John Fredriksens tørrlastrederi Golden Ocean har lagt frem sitt resultat etter første kvartal. Selskapet har slitt lenge med stor gjeld og omfattende finansieringsforpliktelser knyttet til et offensivt nybyggingsprogram. Samtidig har finanskrisen sendt ratene kraftig ned. I første kvartal ble det mot slutten bedring i rateutviklingen, og markedene tok seg opp. Golden Ocean gjorde det langt bedre i første kvartal enn hva analytikerne forventet. Aksjen steg 2,64 prosent til 6,61 kroner.

Les mer: Fredriksen leverer varene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.