NA24.no

Foto: Henning Bagger (SCANPIX)

Kraftig smell for Grieg Seafood

Betydelige nedskrivninger og valutasmell preger sjømatkonsernets resultater.

Sjømatkonsernet Grieg Seafood går på en kjempesmell for fjerde kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Selskpaet fikk et driftsresultat før biomassejusteringer i fjerde kvartal endte på minus er 245,6 millioner, sammenlignet med 5,6 millioner kroner i fjerde kvartal året før. Driftsinntektene økte til 357,6 millioner kroner, mot 287,5 millioner kroner i samme periode året før.

Resultat før skatt i fjerde kvartal endte på minus 431,4 millioner kroner, sammenlignet med et overskudd på 27,8 millioner kroner i samme periode i 2007.

Betydelige nedskrivninger
Selskapet har foretatt nedskrivninger for totalt 246 millioner kroner i fjerde kvartal. Selskapet har skrevet ned anleggsverdier med 200 millioner kroner. Det har også foretatt ekstraordinær nedskrivning på 46 millioner kroner av beholdningsverdier i sjø i UK Shetland som følge av sykdom og et kraftig luseangrep. Videre har utslakting av lokaliteter som tidligere har hatt sykdom i Rogaland påvirket resultatet negativt i perioden.

Valutatap
I tillegg ble selskapet påført et betydelig urealisert valutatap. Totalt beløper denne disagioen seg til 140 millioner kroner i fjerde kvartal. I rapporten skriver selskapet at per dags dato har valutakursene korrigert vesentlig og det urealiserte valutatapet er nåredusert til cirka 70 millioner.

- Styret i Grieg Seafood vil vurdere håndteringen av selskapets valutasikringsstrategi i lys av det store urealiserte valutatapet som har oppstått i fjerde kvartal. Dette kan medføre noen endringer i den vedtatte strategien.

Grieg Seafood har i begynnelsen av 2009 etablert en utvidet finansiering bestående av økte kredittrammer fra banksyndikatet, samt et konvertibelt obligasjonslån fra aksjonærene. Dette skal finansiere selskapets produksjonsvekst i 2009/2010.

Ny fase
I rapporten skriver styret at selskapet nå går over i en fase hvor fokus på drift og lønnsomhet vil ha hovedprioritet. Det er iverksatt prosesser og prosjekter for å øke produktiviteten og hente ut synergier og beste praksis på tvers av regionene. For å støtte implementeringen av et sterkere fokus på drift og lønnsomhet er organisasjonsmodellen justert slik at alle regioner nå rapporterer direkte til administrerende direktør.

- En ny stilling som konserndirektør oppdrett er opprettet for å gjennomføre de planlagte operasjonelle forbedringer. Endringen i organisasjonsmodellen skal både gi sterkere operasjonelt fokus i selskapet, samt bedre fokus og gjennomføring av operasjonelle forbedringer, heter det.

Forventet slaktevolum i 2009 er i underkant av 60,000 tonn. Forventet slaktevolum i 2010 er fortsatt i intervallet 70-75,000 tonn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere