*Nettavisen* Økonomi.

Kraftig Statoil-oppgang på Oslo Børs

Oslo Børs. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Oslo Børs følger med i europeisk opptur.

25.09.15 11:13

Oslo Børs åpnet rett opp fredag sammen med de største børsene i Europa.

Et par timer ut i handelen er hovedindeksen opp 2 prosent til 578,2 poeng, mens børsene i Frankfurt, Paris og London stiger mellom 2,3 og 3 prosent.

I oljemarkedet er prisen på nordsjøolje opp 0,3 dollar siden i går ettermiddag, til 48,3 dollar per fat.

Børsopptur for oljegiganten
Den brede oppgangen ledes an av Statoil og Yara, som stiger henholdsvis 3,6 og 4,2 prosent.

Blant de som er blitt positive til Statoil er DNB Markets, som oppgraderer anbefalingen til kjøp i dag.

Mer skeptisk er analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities, som fortsatt har en salgsanbefaling på Statoil.

- Vi er fortsatt bekymret for om Statoil kan opprettholde utbyttenivået. Det positive for Statoil, som de også har vist, er svekkelsen i oljeservicenæringen som de nyter godt av. Man får se om Statoil kan få ned kostnadene til et nivå hvor man vil kunne ha god lønnsomhet på selskapsnivå på betydelig lavere oljepriser, sier Statoil-analytikeren til Nettavisen Stocklink.

Gjennom sommeren har oljeprisene på nytt falt markant.

- Riktignok hjelper Norges Banks rentekutt som svekker kronen, samtidig som produksjonen på norsk sokkel fortsatt å overraske positivt. Disse to elementene motvirker i stor grad den siste tids oljeprisfall hva gjelder inntjeningen i Statoil, sier Yggeseth.

Lavere kostnader på kjempefelt
Et oppdatert estimat for fase 1 i Johan Sverdrup-utbyggingen viser reduserte investeringskostnader, melder Det norske oljeselskap.

- Statoil har, som operatør for Johan Sverdrup-utbyggingen, presentert et foreløpig estimat for investeringskostnader for første fase av utbyggingen til partnerskapet. Det oppdaterte estimatet viser en nedgang i investeringskostnadene, og kommer som følge av en positiv markedsreaksjon på kontrakter og innkjøpsordre, skriver oljeselskapet, som er partner på feltet.

I planen for utbygging og drift (PUD), som ble levert til olje- og energidepartementet i februar, var investeringskostnadene anslått til å være 117 milliarder 2015-kroner og 123 milliarder kroner i nominelle termer.

I det oppdaterte estimatet for første fase er investeringskostnadene kuttet med ni milliarder kroner, fra 123 til 114 milliarder kroner i nominelle termer. Valutaforutsetningene er de samme som i PUD-en.

- Det er kanskje litt mindre enn man kunne håpe. Når det er sagt, så er flere av disse kontraktene inngått allerede. Slik sett er det kanskje ikke så overraskende. Totalinvesteringsbeløpet her reflekterer ikke nødvendigvis fullt ut den svekkelsen som er i oljeserviceindustrien per i dag. Det vil man kanskje se en større effekt av i fase 2, sier Yggeseth.

Ny konkurs
Styret i Bergen Group Hanøytangen AS, et datterselskap av Bergen Group, har vedtatt å begjære oppbud.

Senest i forrige ble det begjært oppbud i Bergen Group Skarveland.

Begjæring blir levert Nordhordland Tingrett i dag 25. september 2015, skriver selskapet i en børsmelding.

På børsen stiger Bergen Group 7,7 prosent, men aksjen er knapt omsatt hittil i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.