NA24.no

Kraftig tapsøkning for Nordea

Sist oppdatert:
Nordea tapte 2,8 milliarder kroner på utlån - i fjerde kvartal alene.

Nordea la i dag frem resultatet for fjerde kvartal i fjor, og meldte samtidig om en emisjon på 22 milliarder.

NA24 - din næringslivsavis

Regnskapet bekrefter at den økonomiske nedturen har tiltatt kraftig. I løpet av fjerde kvartal måtte Nordea tapsføre 2,8 milliarder kroner på utlån, mens tapet ble over 4 milliarder kroner for hele året.

Fallende resultat
Inntektene i fjerde kvartal var 2,25 milliarder euro, noe som er fem prosent bedre enn samme periode året før og 13 prosent bedre enn i tredje kvartal. Samtidig steg kostnadene med syv prosent.

Resultatet før tap på utlån endte på 1,1 milliarder euro, noe som er tre prosent bedre enn samme periode i 2007. Men så kom tapene. Netto tap på utlån endte på 320 millioner euro, 52 basispunkter av brutto utlån.

Dermed falt driftsresultatet 28 prosent, og endte på 781 millioner euro.

Kutter utbyttet
For hele året endte resultatet per aksje på 1,03 euro, mot et overskudd på 1,20 euro per aksje i 2007. Utbyttet foreslås å ende på 0,20 euro. Det er et kraftig kutt fra 2007, da utbyttet endte på 0,50 euro.

Ved årsskiftet endte kjernekapitalen, før overgangsregler, på 9,3 prosent.

- Jeg er stolt over at Nordea kan legge frem et sterkt resultat i 2008 til tross for uroen i finansmarkedet og den globale økonomiske resesjonen, sier Christian Clausen, konsernsjef i Nordea.

Som en konsekvens av de strammere tidene skal Nordea kutte antall ansatte med to prosent. Ifølge Nordea skal dette i hovedsak skje ved naturlig avgang og en delvis ansettelsesstopp.

Godt år i Norge
For Nordea Norge ble det et svært godt år, tross all turbulensen.

Netto renteinntekter økte kraftig, og endte på 8,4 milliarder kroner, mot 6,1 milliarder året før. Resultatet etter skatt endte på 4,3 milliarder kroner mot et overskudd på 2,8 milliarder i 2007.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere