*Nettavisen* Økonomi.

Kraftig varsko fra sentralbanksjefen

Foto: (Scanpix)

Ben Bernanke lekker ikke - han advarer. Les talen her.

23.09.08 14:36

Flere norske medier melder i dag at talen den amerikanske sentralbanksjefen skal holde i dag er lekket.

NA24 - din næringslivsavis

Faktum er at sentralbanken selv har lagt ut talen på sine hjemmesider. Les hele talen her.

Vaklende økonomi
I talen tegner Bernanke et bilde av en vaklende amerikansk økonomi som er avhengig av ekstraordinære tiltak for å komme på fote igjen.

- Fed mener at, når det er mulig, problemer som dette skal løses av næringslivet selv, for eksempel gjennom å reise frisk egenkapital, gjennom forhandlinger som fører til fusjon eller oppkjøp eller gjennom en avvikling av virksomheten. Assistanse fra myndighetene bør benyttes med største aktsomhet og bare når stabiliteten til hele det finansielle systemet, og dermed hele økonomien, står på spill, sier Bernanke i talen.

- Alvorlige konsekvenser
Han peker videre på nødvendigheten av å redde finansinstitusjoner som Fannie Mae, Freddie Mac og AIG, samtidig som han forsvarer beslutningen om ikke å redde andre institusjoner.

- Til tross for tiltak fra Fed, finansdepartementet og andre aktører forbli de globale finansielle markedene under ekstraordinært press. Handling fra kongressens side er svært viktig for å stabilisere situasjonen og for å unngå det som ellers kan utvikle seg til en situasjon med svært alvorlige konsekvenser for våre finansielle markeder og for vår økonomi, sier Bernanke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.