NA24.no

Kraftig vekst i ledigheten

Foto: Eirik Baardsen (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Arbeidsledigheten i Norge kryper mot tre prosent.

Ledigheten økte med 5 100 personer i februar, og det tilsvarer en ledighet på 2,7 prosent. Det vil si at over 182 personer i snitt mistet jobben i februar - hver dag.

NA24 - din næringslivsavis

Til sammen er 67 400 personer registrert som ledige hos Nav, ifølge tallene som ble offentliggjort torsdag klokken ti.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Arbeidsledigheten øker nå i et svært raskt tempo. Alle yrkesgrupper opplever økende ledighet, men det er fremdeles bygg og anlegg og industrien som har den kraftigste økningen, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Flere tusen nye
Justert for vanlige sesongkorrigeringer økte ledigheten med 5.100 personer i februar.

Ledigheten økte litt mer enn hva analytikerne ventet på forhånd. Konsensusestimatet var at ledigheten skulle ligge på 2,6 prosent.

Det er bygg- og anlegg som rammes hardest. Her har ledigheten økt med hele 157 prosent det siste året, og det er nå 5,8 prosent av denne arbeidsstyrken som nå er ledige. For industrien ligger ledigheten på 4,4 prosent.

Undervisning er den bransjen som har sluppet lettest fra ledighetsøkningen. Her har ledigheten bare gått opp med fire prosent det siste året. Blant personer innen denne bransjen er bare 0,6 prosent ledige.

Her øker det mest
Ledigheten øker mest i Oppland og Vest-Agder. Sammenliknet med februar i fjor har ledigheten her økt med henholdsvis 92 og 89 prosent.

Det er færrest ledige i Rogaland som har en ledighet på 1,8 prosent. Sogn og Fjordane kommer også godt ut med en ledighet på 1,9 prosent.

Flest ledige er det i Finnmark, med 3,8 prosent, og i Telemark med 3,5 prosent.

Menn er desidert hardest rammet av den stigende ledigheten. Sammenliknet med februar i fjor er det nå 20 000 flere arbeidsledige menn, mens bare 5 400 kvinner har mistet jobben i denne perioden.

Ledigheten øker mest i de konjunkturutsatte yrkene, mens det er en moderat økning i de yrkene der mange er ansatt i offentlig sektor.

Dagpengekalkulator
Beregn hvor mye du får i dagpenger fra Nav her:

Din årslønn:
Antall barn under 18 år:
Dagpenger:
Utbetalt i snitt per måned før skatt:

NA24s kalkulator legger til grunn at man har vært i full jobb året før. Mottar man dagpenger i mer enn åtte uker får man også feriepenger. Dette er ikke tatt hensyn til i beregningen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere