*Nettavisen* Økonomi.

Kraftigste børsfall i Shanghai siden før finanskrisen

En investor kikker på en elektronisk skjerm hos et meglerhus i Shanghai tidligere denne måneden.

Verdien av aksjene på Shanghai-børsen stupte mandag 8,5 prosent. Fallet er det største siden før finanskrisen.

27.07.15 14:03

Børsfallet i Kina begynte i midten av juni, og makroøkonom Ole André Kjennerud i DnB Markets er mest bekymret for de underliggende problemene i Kinas økonomi.

– Normalt er det ikke store ringvirkninger fra aksjemarkedet til realøkonomien. Men i Kina er det underliggende problemer med bobler og markeder i ubalanse, og det er noe som vil påvirke resten av verdensøkonomien, sier Kjennerud til NTB.

Da børsen stengte mandag var indeksen Shanghai Composite ned 8,5 prosent til 3.725,56 poeng. Fallet er det største siden februar 2007, året før finanskrisen brøt ut, ifølge Bloomberg News.

– Spesiell nedgang

Kinesiske myndigheter har gått hardt inn i aksjemarkedet for å stanse børsraset. Dermed mener analytikeren at mandagens store fall er noe spesielt.

– Vi vet ikke helt hvem som har solgt, fordi en veldig stor del av det som har skjedd, er at statlige aktører har kjøpt aksjer for å stabilisere markedet. Fallet viser enten at investorene, de statlige aktørene, har fått nye beskjeder, at de ikke har fått midler til å fortsette å kjøpe eller at de har trosset myndighetenes beskjed, sier Kjennerud.

Økonomen er svært spent på hvilke uttalelser som kommer fra kinesiske myndigheter framover og om de vil gå ytterligere inn for å støtte oppunder markedet.

– Om markedet får virke, har jeg tro på at børsene kan falle mye mer, sier Kjennerud.

Det internasjonale pengefondet (IMF) uttalte seg før helgen svært kritisk til Kinas tiltak for å bremse børsfallet.

Svak industri

Kinas handel med utlandet falt med nesten 7 prosent i første halvår etter en trøblete tid for industrien.

– Vi så mer negativt på børstallene i Kina etter at industrien rapporterte at inntektene ikke vokser i det hele tatt, sier Kjennerud.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen omtaler på sin blogg Kina som «en aldrende økonomi på randen av deflasjon, hvor det investeres tungt i uproduktive formål fordi man ikke makter å opprettholde sysselsettingen på annen måte. Tapene blir enorme.»

Også på andre asiatiske børser har aksjekursene falt mandag. I Hongkong gikk hovedindeksen ned 3,1 prosent mandag, og i Tokyo var fallet på 1,0 prosent.

Børsfall i USA før helgen har også bidratt til den dårlige stemningen på de asiatiske børsene.

Bred nedgang på Oslo Børs

Oslo Børs starter uken med bred nedgang. Hovedindeksen sank 0,8 prosent til 637 poeng mandag formiddag.

Blant de mest omsatte aksjene var det kun røde tall. Statoil falt 1 prosent, Telenor gikk ned 0,1 prosent, Norwegian ned 1,9 prosent, Norsk Hydro falt med 1 prosent og DNB gikk ned 1,4 prosent.

Ett av få selskaper med oppgang fra børsukens åpning, er Frontline, som går opp 2,5 prosent.

Den brede nedgangen kommer etter Wall Street endte uken med røde tall fredag og en markant nedgang på børsene i Asia mandag. I Shanghai stupte verdien av aksjene over 8 prosent mandag, som er det største fallet siden 2007.

Også de store, europeiske børsene starter uken med nedgang. FTSE 100-indeksen i London faller 0,3 prosent. CAC 40-indeksen i Paris går ned 1,1 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt synker 1,2 prosent.

Prisen på et fat nordsjøolje stiger med 0,1 prosent til 54,50 dollar fatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.