NA24.no

Krakkåret 2008 inn i historiebøkene

2008 blir pensum når det foreleses i de verste kriseårene etter andre verdenskrig.

Det forteller økonomiprofessor Ola H. Grytten på Norges Handelshøyskole til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Grytten, som blant annet foreleser i kurset «Krakk og krise» på høyskolen, sier året 2008 nå vil bli selvskrevet pensum for dette faget.

- Jeg kommer til å få med 2008 som et av de årene da store finanskriser etter 2. verdenskrig begynte, forteller Grytten.

- Lite trolig langt under 250
Året det begynte, ja.

- Hvor langt ned skal hovedindeksen på Oslo Børs tror du?

- Jeg har vanskelig for å se at det blir veldig mye verre. Når det gjelder store aksjekrakk er det sjelden i Norge at det faller mer enn 50 prosent. Nå er vi ned 45 prosent siden toppen i mai i år. Jeg blir overrasket hvis vi skal veldig mye lenger ned 250, sier han.

Professoren var blant dem som advarte om at hallelujastemningen vi så på Oslo Børs i våres kom til å bli en kortvarig lykkerus. Han er likevel overrasket over hvor fort det har gått nedover.

- Må få gode nyheter
Grytten forteller at det som skal til for å få investorene i Europa til å øyne håp igjen, er at dominoeffekten, der det ene dårlige nyheten fra finansverdenen overskygger den andre, bremser.

- Vi må få gode nyheter fra næringslivet og bankene, sier han.

Men det er lite som tyder på at det vil skje med det første. I helgen trommet de fire største økonomiene i vår verdensdel sammen til hastemøte i forbindelse med finanskrisen som har skylt inn over Europa fra Atlanterhavet med full kraft.

Oslo Børs reagerer svært negativt på den europeiske krisespredningen mandag morgen, og hovedindeksen stuper åtte prosent ved 10 -tiden til 282, 5 prosent.

- Dette er fryktelig stygt, sukker Grytten, når han ser raset på skjermen.

- Ikke like ille som USA
Etter det europeiske toppmøtet i helgen predikerte den tyske statsministeren Angela Merkel at folks sparepenger er trygge. En felles europeisk krisepakke derimot, som den vi har sett i USA, har foreløpig ikke kommet på bordet. Den amerikanske kongressen stemte i forrige uke for en pakke på over 700 milliarder dollar for å få den skakkjørt økonomien og flere finanshus på bena igjen.

Professor Grytten tror nødvendigvis ikke at en krisepakke bare er positivt for de europeiske børsene.

- Markedet kan reagere negativt på en krisepakke også. Det er psykologien som rår, sier han.

- Kan det gå like ille med Europa som USA?

- Det blir ikke som i USA. Europa er bedre stilt enn USA. Norden er bedre stilt enn Europa og Norge er bedre stilt enn Norden, sier han.

Han tilføyer at mange likevel vil komme til å bli overrasket over hvor hardt finanskrisen kommer til å ramme vår del av verden.

.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere