NA24.no

Foto: Scanpix/AFP

Krangler med sjefen allerede

Sist oppdatert:
Kun timer etter at at Carl Bildt ble utnevnt til Sveriges nye utenriksminister, gikk han mot statsminister Fredrik Reinfeldt i to egne utspill.

Det blir ikke bare enkelt for Sveriges nye statsminister å hanskes med en tidligere statsminister i rollen som utenriksminister. Bildt og Reinfeldt snakket seg varme om hverandres evner og kunnskaper, før Carl Bildt slo til på to områder som ligger utenfor hans områder som utenriksminister.

- Ikke regjeringens synspunkt
Først uttalte Bildt at arbeidsretten må avskaffes. Dersom det ikke skjer, vil mange arbeidsplasser forvinne fra Sverige, mener Bildt, ifølge Expressen.

Moderaterna har under hele valgkampen sagt at arbeidsretten skal videreføres omtrent som den er.

Bildts andre utspill handlet om verneskatten, som han mener må vekk. Mange moderater er enig med Bildt i disse spørsmålene, men statsministeren måtte umiddelbart understreke at Bildts synspunkter ikke er regjeringens.

- Det som står i regjeringserklæringen er det som gjelder for regjeringen, og der står det svært tydelig at dette ikke er utgangspunktet for regjeringens arbeid, sier Reinfeldt.

Advarte mot seg selv
Bildt var den store overraskelsen i den svenske regjeringskabalen. Bildt mente selv det ikke akkurat var en lysende idé å ha en tidligere statsminister i den nye regjeringen, skriver Aftonbladet. Til Expressen sier Bildt at han ble spurt for et par dager siden, og at han var svært overrasket over tilbudet.

- Jeg spurte Fredrik: «Har du tenkt gjennom dette?», sier Bildt. Det hadde Reinfeldt.

- Fredrik hadde konspirert med de tre andre partilederne. De hadde tenkt gjennom saken og snakket seg i mellom. Det var ikke lett å si ja. Men det hadde vært enda vanskeligere å si nei, sier Bildt.

Bare begynnelsen
- Ingen av de to er dueunger på noen som helst måte. Man skal ikke stikke under en stol at de tilhører to ulike politiske generasjoner, sier Thomas Idergard, tidligere leder av Moderaternas ungdomsorganisasjon (Muf).

En høyerestående medlemmer av Moderaterna sier dette bare er begynnelsen.

- Det kommer til å dukke opp flere saker de to ikke har diskutert ferdig, og da havner ting på spissen. Arbeidsretten var bare ett av flere kollisjonspunkter, sier han.

- Carl Bildt er vant til å styre og stelle. Han må tenke seg om. Fredrik Reinfeldt må være ydmyk. Det virker som han selv tror han klarer det, men jeg er ikke så sikker.

Krever innflytelse

Ifølge Aftonbladet stilte Bildt betingelser for å si ja til å bli utenriksminister. Blant annet skal han ha krevd innflytelse over hvilke andre som ble ministre i den nye regjeringen.

- Jeg var opptatt av at det skulle være et bra team, sier han.

Dagen etter at Bildt sa ja, ble en av hans gamle favoritter, Maria Borelius, bedt om å stille som handelsminister.

Svart hjemmehjelp

Borelius og kulturminister Cecilia Stegö Chiló er også i avisenes fokus etter at de er kjenner å ha hatt barnepiker som de betalte svart.

- Hvis dere vil ha meg avsatt på det grunnlaget, får dere bare gjøre det, sier Stegö Chiló til Svenska Dagbladet.

- Jeg har fått hjelp både som småbarnsmor og som yrkesavktiv av mennesker jeg har lønnet svart og hvitt, sier Stegö Chiló.

Det samme gjelder Borelius.

- Jeg hadde svart barnepike på deler av 1990-tallet. Jeg er firebarnsmor og har drevet eget selskap. Det hadde aldri gått ellers, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere