NA24.no

Krangler om 182 krigsmillioner

Sist oppdatert:
Naziskip, krigshelt, filmhelt og statshemmeligheter. Får vi vite hva som egentlig skjedde?

182 millioner står på spill i tillegg til en død manns og etterkommernes ære.

NA24 - din næringslivsavis

Årevis i rettsvesenet
Stridens kjerne er bruken av skipet MT Irania under krigen. Ga norske myndigheter klarsignal til at reder Hans Hannevig kunne overlate skipet til tyskerne? Det mener familien å finne bevis for i de lenge lukkede krigsmappene både i Norge og i andre land.

Hannevig-familien tapte den første rettsrunden. Men 5. juni neste år er det klart for omkamp om krigshemmelighetene i Borgarting lagmannsrett.

- I første omgang er det kun foreldelsesspørsmålet som skal behandles, sier advokat Aslak Aslaksen til NA24.

Antakeligvis venter årevis i rettsvesenet uansett om familien når frem med anken eller ikke. Både Høyesterett og Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg er blitt nevnt.

- Redde hans gode navn
- Før han døde tok min bestefar meg til side og sa det nå var opp til meg å redde hans gode navn, sa Thor Daniel Hannevig til ABC Nyheter før rettssaken i midten av april.

Bestefaren het Hans Hannevig og døde i 1989. Da hadde familien for lengst utvandret til Irland. Først 16 år etter bestefarens død åpnet norske myndigheter de aktuelle arkivene fra den siste verdenskrigen.

Hemmeligholdt i 60 år
- I denne saken har det ikke vært mulig å fremme kravet basert på riktig faktum før den generelle foreldelsesfristen på 20 år har utløpt. Mange av dokumentene ble først avgradert av myndighetene etter 60 år, sier advokat Aslaksen.

- Den norske stat voktet sine egne hemmeligheter i 60 år. Dermed var det umulig for vår familie å få presentert de korrekte fakta i 1949 og 1951, sa Thor Daniel Hannevig til ABC Nyheter tidligere i år.

Da kom landssvikerdommene i Horten herredsrett og i Høyesterett. Også Thor Daniel Hannevigs far, som jobbet i rederiet, ble hardt straffet etter krigen. Både faren og bestefaren var medlemmer av Nasjonal Samling.

Medlemskapene skyldes ifølge Thor Daniel Hannevig at broren til bestefaren, krigshelten Thor O. Hannevig, som spilles av Espen Skjønberg i filmen Secondløitnanten, ble tatt til fange av tyskerne og trengte beskyttelse.

Krevde 214 millioner
Et annet spørsmål er i hvilken grad rederen ble presset av okkupasjonsmakten. I retten ble det akseptert at Hannevig var blitt utsatt for press om arrest og inndragning av formuen. Dommene for økonomisk landssvik ble likevel knallharde.

Og med dommene fikk ikke reder Hans Hannevig erstatning for de alliertes bombing av MT Irania i Skagerrak høsten 1944. Ikke bare tapt ære står på spill i lagmannsretten den 5. juni 2008. Barnebarnet krever 182,2 millioner i erstatning for skipet fra den norske stat. Det opprinnelige kravet sommeren 2006 var på 214 millioner.

- Vi mener en domstolsbehandling blir illusorisk dersom det er slik at foreldelsesfristen blir gjort gjeldende her. Dette innebærer i så fall at det ikke er mulig å fremme kravet basert på riktig faktum i tide, kommenterer advokat Aslak Aslaksen til NA24.

- Vi fikk fullt medhold i tingretten, og støtter oss på den dommen. Det var en avgjørelse vi var godt fornøyd med, sier Christian Reusch hos Regjeringsadvokaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere