NA24.no

Krangler om advokatregning

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
De ansatte i statlige Enova vil at skattebetalerne skal ta millionregning.

I november i fjor måtte omstridte Eli Arnstad pakke sakene sine fra sitt kontor på Enova i Trondheim etter misnøye blant de ansatte. Men saken var ikke slutt der. Nå er det full uenighet mellom de ansattes tillitsvalgte og styret om en etter hvert svulmende advokatregning.

NA24 – din næringslivsavis

Ved juletider i fjor skaffet Husforeningen i Enova, en fagforening for alle de ansatte utenom ledelsen, seg juridisk bistand. De ville egentlig ha en full gjennomgang av arbeidsmiljøet ved det statlige foretaket, og styrets behandling av denne, av en juridisk tredjepart.

Ville ikke granske
Men ledelsen i Enova ville ikke dette. Husforeningen henvendte seg da seg til advokatfirmaet Haavind Vislie ved partnerne Erik Davidsen og Sten Foyn. Etter hva NA24 forstår så ikke Enova noen grunn til en videre gjennomgang ettersom «problemet» Eli Arnstad, som mange ansatte hadde hatt problemer med, hadde trukket seg som daglig leder.

Men Enovas Husforening, som ledes av Anne Guri Selnæs, fortsatte gjennomgangen. De hadde allerede hyret inn advokatene. I et brev til Fornyings- og administrasjonsdepartementet samt Olje- og energidepartementet skriver Husforeningen at de hyret inn advokatene for å bistå med å samle inn dokumentasjon på påstander om mobbing.

Etter at ti ansatte hadde blitt intervjuet av advokatene til Husforeningen satte Enovas ledelse foten ned. De kom med en instruks om at arbeidet skulle stanses og at intervjuene ikke skulle benyttes. Men Haavind Vislie gjennomførte allikevel undersøkelsene i denne saken.

Betydelig arbeid
Nå er krangelen om hvem som skal ta regningen. Ennå har den ikke kommet på bordet. NA24 har snakket med Haavind Vislies ansvarlige advokat på saken, Erik Davidsen, som forteller at de heller ikke har regnet ut beløpet.

Det vil de først gjøre når saken er klar. Han kan derfor heller ikke opplyse NA24 hvor stor regningen vil bli.

- Men den blir betydelig?

- Vi er ikke ferdig med saken ennå, men det er nedlagt mye arbeid, sier Davidsen til NA24.

Han sier at det er en diskusjon rundt dette nå, og at Husforeningen har krevd at arbeidsgiver dekker kostnaden av dette arbeidet.

«Diskusjon» om regning
Også Selnæs, som leder Husforeningen, sier til NA24 at de nå er i en «diskusjon» om denne regningen. Hvor mye penger det dreier seg om vil heller ikke Selnæs opplyse om.

Men NA24 har fått opplyst at den skal være i størrelsesorden 1 million kroner, hvilket ikke er en ublu pris med tanke på omfang. Dessuten er ikke to av Norges fremste arbeidsrettsadvokater gratis å holde sysselsatt.

- Jeg har hørt i størrelsesorden 1 million kroner?

- Hehe. Nei. Jeg har ingen kommentar til det, sier Selnæs til NA24.

Selnæs sier også til NA24 at hun tror at bedriften (Enova, red. anm.) vil ha nytte av det arbeidet som Husforeningen har gjort.

Konflikt
Styreleder i Enova, Jørn Rattsø, vil ikke kommentere innholdet i saken til NA24 men han sier at de nå jobber med denne problematikken i styret. Torsdag eller fredag må han, som styrets leder, presentere en plan for arbeidsmiljøet ved Enova til Olje- og energidepartementet.

Etter hva NA24 kjenner til skal Enova ha nektet å ta regningen fra Husforeningen. Dersom de må betale denne selv vil det bety mye for hver av de 34 medlemmene – nærmere bestemt rett i underkant av 30.000 kroner.

Krav
Men dette er ikke bare en krangel om penger. De ansatte mener at Haavind Vislies rapport også må legges til grunn for det videre arbeidet med arbeidsmiljø i Enova, samt at det kommer en uforbeholden unnskyldning til de som skal ha lidt under et uakseptabelt arbeidsmiljø. Det er også et krav om at Enova plukker opp kostnadene som er medført i utarbeidelsen av denne rapporten.

En slik innrømmelse vil, etter det NA24 kjenner til, være umulig å få til med sittende styre.

NA24 fikk ikke kontakt med adm. direktør i Enova tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere