NA24.no

(Scanpix)

Krangler om falske varer

Stormaktene USA og Kina krangler om falske produkter.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Selv om den kinesiske økonomien går så det griner, både lages og selges det billige etterlikninger i stor stil i Kina. USA hevder at disse bruddene koster rettighetshaverne milliarder av dollar, og de har dermed levert enda en formell klage til verdens handelsorganisasjon, WTO, der brudd på opphavsrettigheter og kopiering tas opp. USA mener også at Kina vanskeliggjør prosessen for lovlige firmaer til å operere i landet. USA leverte den første klagen til WTO i februar i år.

NA24 - din næringslivsavis

USA har truet Kina med klage til WTO siden 2005. Nå som klagen er et faktum, slår Kina tilbake.

- Ufornuftig
- Det er ikke et fornuftig grep for den amerikanske regjeringen å levere en slik klage, sier Tian Lipu, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

- Gjennom å gjøre det ignorer USA Kinas regjerings kraftige forsøk og store oppnåelse i styrkingen av intellektuell rettighetsbeskyttelse og innstrammingen i håndhevelsen av rettighetslovene, sier Lipu.

- Vil skade forholdet
Mandag sa USAs handelsrepresentant Susan Schwab at nivået på forfalskning og piratvirksomhet i Kina fortsatt er for høy. Hun hevdet også at tross Kinas lovnader om å slå ned på falsk software, DVDer, luksusvarer, bildeler og sko, er det fortsatt tilgjengelig i store deler av landet.

Mulighetene for at klagene også kan skade landenes handelssamarbeid har blitt luftet.

- Det vil skade våre to lands handelsrelasjoner. Kina beklager dypt amerikanernes beslutning og er meget utilfredse, sier Wang Xinpei, talsmann for det kinesiske handelsdepartementet, ifølge Shanghai Daily.

Skal forhandle
Kina er en av verdens største produsenter av kopiering av produkter. Produktene som blir kopiert er alt fra designerklær til filmer.

Nå starer en 60 dager lang forhandlingsperiode der partene skal prøve å bli enige om klagene. Dersom dette ikke nytter, vil et dommerpanel fra WTO avgjøre saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere