Krangler om luksusyacht - Hagen til sak mot Skatt øst

SY Canica Stein Erik Hagen

SY Canica Stein Erik Hagen Foto: Tommy Karlsson / Wikipedia

Skattemyndighetene mener milliardæren Stein Erik Hagen brukte familiselskap til å dekke egne utgifter og gir ham 18 millioner i straffeskatt.

17.10.13 21:32

Stein Erik Hagen brukte familieselskapet Canica som mellomledd til å dekke sine private utgifter til en luksusyacht på 141 fot, ifølge skattemyndighetene. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) og dn.no tirsdag.

Canica er ilagt straffeskatt for båten, som kostet 209 millioner kroner. Nå går selskapet til sak mot Skatt Øst og krever ligningsvedtaket opphevet.

Ved utgangen av 2003 bokførte Canica et tap på 81 millioner kroner som det krevde fradrag for i selvangivelsen for 2004. I første omgang gikk selvangivelsen igjennom uten merknader.

Men etter et bokettersyn i 2007 trodde ikke skattemyndigheten lenger på Hagens historie. Den mener overføringen til Canica ikke var reell,.

- Ved å benytte Canica som mellomledd, har Hagen i realiteten fått fradrag for sine utgifter ved at Canica har stått som eier av båten mens den var under bygging. Hagen har fått dekket sine private utgifter ved at disse er overført til Canica, som igjen har fått fradrag for disse, skriver Skatteklagenemda i sitt vedtak.

Nemnda er kritisk til at Canica førte opp et tap på 81 millioner kroner i selvangivelsen uten nærmere forklaring. Nemda konkluderer med å gi Canica en straffeskatt på 45 prosent, hvilket betyr at skattemyndighetene mener Hagens selskap har handlet grovt uaktsomt eller forsettlig. Straffeskatten gir Canica en ekstrasmell på rundt 18 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag