NA24.no

Krangler om pappakvote

Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)
Sist oppdatert:
SV-guttene er rykende uenige om det er riktig å gi far deler av mors fødselspermisjon.

Debatten om fedrekvote raser i regjeringspartiene etter at likestillings- og forbruksminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) sa at hun er åpen for å tildele fedre en tredjedel av fødselspermisjonen.

Nestleder Bård Vegard Solhjell i SV mener ikke det er forsvarlig at mødre skal begynne å jobbe få måneder etter fødselen. Han påpeker at hvis paret tar permisjon med 100 prosent lønn, får mødrene maks seks og en halv måned permisjon med en tredeling.

- Med de ammerådene vi gir, kan det være ganske krevende og tøft å begynne å jobbe igjen, sier småbarnsfaren til Nettavisen.

- Ta fra mor
Hans partikollega, som sitter i Mannspanelet, er ikke enig.

- Vi bør virkelig få en gjennomgang av regelverket og se på muligheten av å ta ut 100 prosent av fødselspermisjonen med full lønn. Men før vi får til det, mener jeg at vi kan ta av mors permisjon og gi til far, sier Holmås.

- Nå blir det vel oppslag om at vi slåss, gliser Solhjell mot sin politiske motstander.

Det er Holmås som i følge en fersk undersøkelse «vinner» diskusjonen. Hele 79 prosent kvinner og 67 prosent menn ønsker lenger fedrekvote, viser en undersøkelsen i regi av Barne- og likestillingsdepartementet.

Les også:Kvinner jubler for pappaperm

Lover mer
Men begge støtter SVs partiprogram der det står at SV vil utvide dagens fødselspermisjon med ti uker til 52 uker med full lønnskompensasjon. Ni uker skal forbeholdes mor som i dag, en tredel av det øvrige forbeholdes far.

I de rødgrønnes «Bibel», Soria Moria-erklæringen lover regjeringen at den vil utvide foreldrepermisjonen med fem uker, hvor alle de nye ukene skal forbeholdes far. Foreløpig har regjeringen utvidet fødselspermisjonen med én uke, som ble tildelt fedrene i 2006.

Det de rødgrønne nå krangler om, er hvorvidt de skal utvide fedrekvoten selv om de ikke utvider foreldrepermisjonen. Det vil i så fall bety at mors permisjon blir kortere.

Et gratis grep
Det er lite trolig at regjeringen vil slå til med å utvide fødselspermisjonen mye i det justerte budsjettet til våren. Derimot der det fult mulig, og mye billigere, å øke pappakvoten uten å øke fødselspermisjonen.

SV-guttenes partikollega, stortingsrepresentant og jordmor May Hansen, går med full stryke inn for å gi fedrene en større del av fødselspermisjonen.

Les også: - Kan jobbe tre måneder etter fødsel

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere