NA24.no

Krangler om Posten

Sist oppdatert:
Posten kan havne på børs med borgerlig flertall. Venstresiden avviser det blankt.

- Svaret er enkelt. Det er Posten som skal gå med posten, sier næringspolitisktalskvinne Aud Herbjørg Kvalvik i SV til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag skrev NA24 at konsernsjef Dag Mejdell i Posten ikke utelukker en fremtidig børsnotering, men understreker at dette er en politisk avgjørelse.

LES MER: Posten skal frem - på børs?

Delt på midten
Næringskomiteen på Stortinget er delt på midten. På den ene siden finner man regjeringspartiene som utelukker en børsnotering av Posten.

- For SV er det ikke aktuelt å børsnotere Posten. Det er et budskap og et løfte fra SV og den rød-grønne regjeringen, sier Kvalvik og legger til at dette også gjelder i 2009. Hun får støtte fra de to andre regjeringspartiene som også blankt avviser en fremtidig børsnotering av Norges største arbeidsplass.

- Arbeiderpartiet vil beholde Posten, og ikke børsnotere, sier Gunvor Eldegard og får støtte fra Senterpartiets Lars Peder Brekk at det er utelukket.

- Vi synes Posten bør ligge der den ligger i dag som et statlig selskap. Ser ingen hensikt å hente kapital eller salg, sier han til NA24.

Oslo Børs
Fremskrittspartiet ønsker å vurdere en børsnotering av Posten på lik linje som ble gjort med Telenor og Statoil.

- For at selskapet skal utvikle seg, og bli en mer profesjonell organisasjon. En børsnotering innebærer selvfølgelig at selskapet må frigjøres fra en del krav som selskapet er pålagt, som banktjenester og monopol på en del sendinger, sier han og viser til den positive utviklingen Telenor og Statoil har hatt etter sine børsnoteringer.

Petter Løvik i Høyre sier at partiet ikke har antydet et nedsalg av aksjene i Posten, men at det ikke utelukker en børsnotering på sikt.

Han understreker at det ikke foreligger noen konkrete planer, men at man på sikt kan få inn gode eiere som fortsatt kan gi kundene best mulig tjenester.

Løvik var selv med i samferdselskomiteen da Posten fikk status som aksjeselskap for å møte den fremtidige konkurransen.


Se nærmere
Venstres Leif Helge Kongshaug avviser ikke en privatisering, men sier det må vurderes nøye.

- Begrunnelsen ligger i at en børsnotering er en spire til konkurranse og økt effektivitet i et selskap. Vi trenger konkurranse på disse områdene, sier han.

Kristelig Folkeparti og deres representant i næringskomiteen Ingebrigt S. Sørfonn sier dette så langt ikke har vært en problemstilling.

- Det er derfor unaturlig å svare verken ja eller nei på det spørsmålet, sier han og legger til at Posten har andre utfordringer de bør tenke på før børsnotering.

De europeiske postkjempene har en etter en blitt solgt til private og børsnotert.

I Tyskland ble blant annet Deutsche Post børsnotert i 2000 og den tyske stat har gradvis solgt seg ned til under 50 prosent. Nederlendernes postselskap TPG ble børsnotert i 1998 og staten eier rundt 19 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere