NA24.no

Krass kritikk fra Kredittilsynet

Sist oppdatert:
Sparebanken Øst får krass kritikk fra Kredittilsynet. Nå må de vente med å hente inn penger.

Sparebanken Øst må utsette sin planlagte emisjon etter at Kredittilsynet har foretatt stedlig tilsyn i banken og kommer med krass kritikk i en foreløpig rapport.

NA24 - din næringslivsavis

I en børsmelding skriver banken at Sparebanken Øst onsdag mottok rapporten fra Kredittilsynet i går.

- Rapporten (...) inneholder kritiske merknader til styrets finansforvaltning vedrørende bankens obligasjonsbeholdning og syndikerte lån, der banken har lidt store tap i 2008, heter det i meldingen.

Kritikken er blant annet knyttet til styrets strategi, retningslinjer for styring av risiko samt organiseringen av finansforvaltningen.

Stortap
Sparebanken Øst ekspanderte i nye markeder som Island og Baltikum for å få vekst og fordi banken mente at disse plasseringene var tryggere enn i Norge. Finanskrisen har snudd dette bildet fullstendig på hodet, og det må banken nå betale for.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- På bakgrunn av Kredittilsynets foreløpige rapport velger banken å utsette den planlagte fortrinnsrettsemisjon inntil styret har besvart Kredittilsynets brev og endelige rapport foreligger, skriver banken.

- Styret har på grunnlag av risikoutviklingen i porteføljen av syndikerte utlån og obligasjoner med investeringsformål vedtatt en strategiendring med virkning fra 21. januar 2009. Endringen medfører at virksomhetsområdet vil bli avviklet, ifølge meldingen.

Det har ikke lykkes NA24 å komme i kontakt med styreleder Anne Cathrine Vogt i Sparebanken Øst. Banksjef Trond Tostrup er lite villig til å gå i detaljer rundt kritikken fra Kredittilsynet.

- Kan ikke kommentere
- Jeg kan ikke gå nærmere inn på hva som står i rapporten. Det må nå avholdes et styremøtet i banken, der styret må ta stilling til denne kritikken. Siden jeg ikke sitter i styret, blir det ikke riktig for meg å kommentere det, sier Tostrup til NA24.

Tostrup er klar på at bankens stilling og økonomiske situasjon ikke er endret.

- Styret må ta stilling til øvrige konsekvenser, fremholder Tostrup.

- Har dere tatt for stor risiko og ikke hatt kontroll?

- Det spørsmålet må rettes til styret. Det er det ansvaret styret har, som de må forholde seg til, og som de må ta, sier Tostrup.

Banksjefen sier at Sparebanken Øst nå skal avvikle obligasjonsområdet som et investeringsområde. Banken skal heller ikke delta i syndikerte lån, men konsentrere seg om å betjene kundene som naturlig sogner til banken.

- Det legger en klar begrensning i forhold til deres tidligere planer?

- Det legger en klar begrensning på det som går ut over den normale virksomheten. Men det er en naturlig konsekvens av finanskrisen, mener Tostrup.

300 millioner i tap
Som tidligere meldt har banken omtrent 300 millioner kroner i urealiserte tap på obligasjonsbeholdningen, hovedsakelig på Island og i Øst-Europa.

- Det må man forholde seg til. Det er vår vurdering helt klart, at vi har tatt tilstrekkelig høyde for tap som vil kunne oppstå, sier Tostrup, som er klar på at bankens stilling ikke er truet.

- Ikke etter det jeg klarer å se. Vi har en svekket kapitaldekning, men den er på 11,5. Da er det et godt stykke ned til åtte, sier Tostrup.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

NA24 kommer med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere