NA24.no

Kreditt til bunns

Sist oppdatert:
Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken tror kredittveksten kommer til å stupe videre.

Den vanskelige tilgangen på kapital slår kraftig ut på oversikten over kredittvekst. Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets tror nedgangen kommer til å fortsette utover vinterern.

NA24 - din næringslivsavis

Kraftig nedgang
- Det er kraftig nedang i kredittappetitten, både hos bedrifter, husholdninger og kommuner. Det viser at at bankene er restriktive med å gi lån til bedriftene, sier makroøkonomen til TV2 Nyhetskanalen.

Se intervjuet her (saken fortsetter under):

285543

Fersk statistikk fra SSB viste mandag at tolvmånedersveksten i publikums innenlandske bruttogjeld (K2) falt til 9,9 prosent ved utgangen av desember, ned fra 10,8 prosent ved utgangen av måneden før. Det var særlig de ikke-finansielle foretakene, bedriftene, som trakk ned gjeldsveksten.

LES MER: Pengetørke for bedriftene

Forsterket fall videre
På forhånd ventet analyikerne en kredittvekst i desember på 10,4 prosent. Shakeb Syed tror trenden vil forsterkes på kort sikt.

- Jeg tror de vil vise ytterligere , kanskje tilmed akselerert fall fremover. Vi vet at det har vært problemer i kredittmarkedet lenge. Frem til neste kvartal indikerer Norges Banks forventningsundersøkelse at både bankene og bedriftenes forventninger for lån fremover er betydelig jekket ned, slik at vi forventer å se fallende kredittvekst fremover også, sier Syed tiil TV2 Nyhetskanalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere