Kredittilsynet freder KPMG

Blir revisorkjempen KPMG dømt i retten, vil ikke Kredittilsynet gjør noen tiltak mot revisorselskapet.

18.10.06 11:15

- Vi ser ikke behov for særskilte tiltak som følge av straffesaken. Dette gjelder også ved en domfellelse av KPMG som følge av denne saken, sier avdelingsdirektør Anne Merethe Bellamy i Kredittilsynet til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Tidligere Finance Credit-revisor John Haukland og revisorkjempen KPMG erkjente seg begge skyldig i brudd på revisorloven i straffesaken som startet i Oslo Tingrett tirsdag.

Les også: - Vi er skyldige

Økokrim har anlagt saken som følge av mangelfull revisjon, som gav grunnlaget for at selskapet Finance Credit kunne snyte bankene for 1-1,5 milliarder kroner.

Beklagelig
Tilsynsmyndighetene mener det er beklagelig at en slik sak rammer en så stor aktør i revisorbransjen.

- Det er svært beklagelig å konstatere at revisor i så stor grad har forsømt sine plikter, sier Bellamy.

Når det gjelder den betydning saken måtte ha for KPMG som revisjonsselskap, vises det til at Kredittilsynet våren 2005 gjennomførte et særskilt tilsyn med organisasjon, rutiner og prosedyrer for revisjonsoppdrag til selskapet.

- Gjennomgangen, sammen med tidligere kontroller av andre revisjonsoppdrag, ga ikke grunnlag for vesentlige merknader, sier hun.

På denne bakgrunn opprettholder Kredittilsynet sin tillit til KPMG, ifølge Bellamy.

Kastet inn håndkleet
Både 1999 og 2000 avga KPMGs revisor Haukland en «ren» revisjonsberetning uten anmerkninger selv om Økokrim mener det var falske bilag og luftfakturering.

I et brev til Kredittilsynet frasa Haukland seg godkjenningen som statsautorisert revisor, med virkning fra 22. februar i år.

Tilsynet merker seg at begge parter innrømmer straffskyld, men siden Haukland er uten revisjonsgjerning, har de fjernet han fra sin kontrollradar.

- Siden John Haukland ikke lenger har godkjenning som revisor, er ikke saken mot Haukland av betydning for Kredittilsynet, sier Bellamy til NA24.

NA24 får bekreftet fra KPMG at Finance Credit-revisoren Haukland fortsatt er partner i revisorselskapet. Utover det vil ikke administrerende direktør Arne Frogner i KPMG (Klynveld, Peat, Marwick, Goerdeler) kommentere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.