NA24.no

Kredittilsynet koblet inn i Opticom-saken

Foto: Heiko Junge (SCANPIX)
Sist oppdatert:
«Shortsalg» i Opticom har medført at investorer som har kjøpt Opticom-aksjer, ikke får levert aksjene sine. Fredag ettermiddag skal opptil 500.000 aksjer ha manglet.

Flere investorer har «shortet» i Opticom, det vil si at de har solgt aksjer de ikke hadde, for så å kjøpe dem tilbake senere. Etter den kraftige kursoppgangen i Opticom, har de problemer med å levere aksjene de har solgt.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, mangler det så mye som 500.000 Opticom-aksjer for levering til ulike kjøpere.

Kredittilsynet
Nå sjekker Kredittilsynet alle transaksjonene i Opticom for å se om det har foregått noe uregelmentært. Tilsynet har sendt et skriv til samtlige meglerhus som har konsesjon om børshandel ved Oslo Børs, hvor det ønsker all transaksjonshistorikk i Opticom og hvilke posisjoner meglerhusenes kunder har i Opticom.

- Jeg kan dessverre ikke si noe da saken foreløpig omfattes av taushetsplikten, sier seniorrådgiver John Thore Olsen i Kredittilsynet til TV 2 Nettavisen.

Tilhører opprørerne
En god del av de manglende aksjene tilhøre opprørerne, med Orkla, Øystein Stray Spetalen og Petter Stordalen i spissen. Totalt utgjør leveranseproblemene i overkant av tre prosent av Opticom. Får ikke investorene overlevert aksjene før klokken 16.00 mandag, risikerer de å ikke få stemt for dem på generalforsamlingen onsdag.

Onsdag går den ekstraordinære generalforsamlingen i Opticom av stabelen. To leirer står steilt mot hverandre. Den sittende ledelsen med styreformann Thomas Fussell og administrerende direktør Robert Keith på den ene siden og industrilokomotivet Orkla og superinvestorene Øystein Stray Spetalen og Petter Stordalen på den andre siden.

For en måned siden tvangssolgte Credit Suisse First Boston over to millioner av engelskmennenes aksjer i Opticom. Slaget skjedde via meglerhuset Carnegie og gikk til blant annet til Orkla og Spetalen.

Siden har det vært krig og begge leirer har kjøpt Opticom-aksjer til den store gullmedaljen. Opprørerne skal sitte på 44,7 prosent av stemmene, mens det sittende regimet skal ha litt mindre.

Tidligere mandag utøvet Robert Keith og Thomas Fussell opsjoner på til sammen nærmere 240.000 aksjer.

«Shortet» uten sikring
Det er mange som har «shortet» i Opticom. Kort sagt betyr det å selge aksjer man ikke har, for så å kjøpe dem tilbake på et senere tidspunkt. Når en aksje stiger slik Opticom har gjort den siste måneden, betyr det at de som har «shortet», taper mye penger. Nå har de problemer med å levere aksjene som er solgt.

I utgangspunktet skal investorer som «shorter» sikre leveringen med å låne aksjer av meglerhuset det handler gjennom. Det vil si at investoren låner aksjer av meglerhuset som enten har nok egne aksjer eller snur seg rundt mot de store bankene og sikrer seg inn der.

Siden det tar litt tid for å få registrert transaksjonene, kan investorer falle for fristelsen til å selge flere aksjer enn de har og dermed har de ingen sikkerhet. Nå sjekker Kredittilsynet alle transaksjonene i Opticom for å se om det har foregått noe uregelmentært.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere