*Nettavisen* Økonomi.

Kredittilsynet kritiserer Acta

Foto: (Scanpix)

Etter å ha gått selskapet i sømmene er ikke tilsynet nådige.

12.05.09 09:06

Kredittilsynet er nå klar med sin endelige tilsynsrapport etter tematilsyn i Acta Kapitalforvaltning, en av de største aktørene i sparemarkedet.

NA24 - din næringslivsavis

Sparekonsernet kommer ikke unna uten riper i lakken, da de får flere kritiske merknader. Flere forhold knyttet til virksomheten skal være i strid med gjeldende regelverk, melder tilsynet i en pressemelding.

Flere kritikkverdige forhold
Det er investeringsrådgivningen i perioden fra 1. januar i fjor til 15. august i fjor som har vært i fokus. Kredittilsynet har avdekket flere kritikkverdige forhold hvor det har vært handlet i strid med verdipapirhandelslovens krav til god forretningsskikk og organisering av virksomheten.

Les den harde rapporten her

- Rapporten konstaterer at Acta og foretakets rådgivere ofte tilrår kundene sine å reallokere porteføljene sine slik at det oppstår nye kjøp og salg som kan være til fordel for Acta og medarbeiderne i Acta, uten at det er åpenbart at det vil være til fordel for kundene. Kredittilsynet påpeker derfor behovet for å ha rutiner der kundene får god dokumentasjon både av mulige fordeler og mulige kostnader som slike reallokeringer medfører, sier kredittilsynsdirektør Bjørn Skogstad Aamo i en kommentar.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Han sier videre at Kredittilsynet forutsetter at Acta foretar en generell gjennomgang av sin dokumentasjon av rådgivningsprosessene. På den måten skal det være mulig for kunden og en uavhengig tredjeperson å etterprøve at rådgivningen er fullstendig, og tar sikte på å ivareta kundens interesser på beste måte, melder tilsynet.

Norske delen
Som utgangspunkt for undersøkelsene sine har Kredittilsynet hentet ut samtlige kundetransaksjoner i to tilfeldig valgte perioder. Fra dette utvalget er det foretatt detaljerte undersøkelser av et antall kundeforhold. Med utgangspunkt i disse kundeforholdene er det hentet ut og undersøkt transaksjoner også fra andre perioder.

Det er bare den norske delen av Acta som har vært gransket av tilsynet.

Det ble også vurdert å frata det børsnoterte spareselskapet konsesjonen, men de falt ned på at selskapet hadde forbedret seg så mye at fortsatt virksomhet var forsvarlig.

- Disse forbedringer må ses i sammenheng med den store offentlige oppmerksomheten omkring salget av sammensatte produkter i media, den nye verdipapirhandelloven høsten 2007 og Kredittilsynets aktive tilsyn med investeringsrådgivning på grunnlag av denne, melder tilsynet og fortsetter:

- Kredittilsynet merker seg at foretaket har gjennomført vesentlige endringer i sin virksomhetsutøvelse, men vil følge opp at de kritikkverdige forholdene som påpekes i rapporten blir fulgt opp på en tilfredsstillende måte, skriver tilsynet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.