NA24.no

Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Kreft koster 6.000 milliarder

Sist oppdatert:
Dyrere enn noen annen dødsårsak.

Studien som er gjennomført av American Cancer Society og Livestrong, viser at nedsatt funksjonsevne og tidlig død på grunn av kreft går hardere utover produktiviteten og dermed verdensøkonomien enn noen annen dødsårsak, melder CNNMoney.com

Kreft kostet det internasjonale samfunnet 895 millarder dollar i 2008. Basert på nyeste dataenen tilgjengelig sier Dr. Rijo John og Dr. Hana Ross Amercian cancer Society:

«De tapte leveårene og nedsatt produktivitet forårsaket av kreft representerer den største kostnaden for de nasjonale økonomiene sammenlignet med andre dødsårsaker inkludert HIV/AIDS og andre dødlige infeksjonssykdommer».

Tallene som kommer frem i studien viser kostnadene knyttet til kreft er 20 prosent høyere en kostnadene knyttet til hjerte- og karsykdommer, som kostet verdensøkonomien 753 milliarder dollar i 2008.

Og dette er bare de indirekte tapene som da ikke dekker legemiddelutgifter. «Noe som igjen vil øke, muligens doble de totale kostnadene knyttet til kreft.»

Studien viser til at lunge-, bronkie- og strupekreft er det mest kostnadskrevende formene for kreft, og at de står for 180 av de nesten 1.000 milliardene med dollar, vel 6.100 milliarder kroner etter dagens kurs. Hvis estimatene slår til vil disse formene for kreft drepe nesten åtte millioner mennesker i året innen 2030.

Blant kreftformene som er dyrest å behandle er lunge-, endetarms- og brystkreft de hyppigste i høyinntektsland, mens livmorhals-, munn- og brystkreft er de hyppigste og mest kostnadskrevende kreftformene i lavinntektsland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere