*Nettavisen* Økonomi.

Kreftforeningen: - Vi har ikke fått en krone

Geir Magnus Backer (49) samler inn penger til kreft-formål, men Kreftforeningen har ikke sett noe til pengene.

18.03.13 16:14

Gjennom 2012 har 49 år gamle Geir Magnus Backer fortalt om en hjernesvulst som snart vil ta livet av ham, og fått utbetalt titusener av kroner i honorarer for foredrag om dette.

Blant andre har Vålerenga fotballklubb betalt 21.000 kroner under forutsetning av at 40 prosent skulle gå til kreftformål.

I tillegg skulle 40 prosent gå til hans barn, mens 20 prosent skulle han beholde selv.

- Vi har sjekket tilbake til 2010 og vi har ikke fått noe penger fra Backer, opplyser Kreftforeningen til Nettavisen.

Nettavisen kjenner til at Kreftforeningen to ganger har gjort undersøkelser rundt Backer, uten å finne en overføring fra Backer.

Nettavisen har ikke fått dokumentasjon på at noen andre har fått penger fra Backer.

Har fått mange medieoppslag
Geir Magnus Backer har fått mange medieoppslag på at han har kreft og er døende.

I løpet av året har han snakket med fredsprisvinner Desmond Tutu, tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre, gjort intervjuer i radio, aviser og magasiner.

Hans sterke profil og historie har gitt ham foredrag hos blant andre fotballklubbene VIF og FFK, hos Bonnier og DnB. Flere av foredragene har Backer fått betalt for.

40 prosent av pengene skulle ifølge ham selv gå til veldedige formål knyttet til kreft.

Nettavisen har over lengre tid forsøkt å få Backer til å legge frem dokumentasjon på hvor pengene har gått, men han har så langt ikke ønsket å kommentere saken offentlig.

Nytt dødsbudskap
Backer har i flere intervjuer fortalt at han har hatt ulike typer kreft. Det startet med føflekkreft i 2000. Deretter var det kreft i leveren, venstrebeinet, bukspyttkjertelen og nå hjernen.

I et intervju med Romerikes Blad i år fortalte Backer at han ble kurert høsten 2011.

I det samme intervjuet sier Backer at han 4. januar i år fikk dødsdommen på nytt, og at han ikke ville overleve 17. mai.

«Av legen har han fått høre at hjernesvulsten vil ta livet av ham før 17. mai. Det er en tøff beskjed å få når du før jul i 2011 ble erklært frisk fra den forrige dødsdommen. Det varte fram til 4. januar i år. To dager før han skulle feire 49-årsdagen og livet med gode venner», sto det i intervjuet som ble publisert 24. mars i år.

Dødsdommen ble starten på et nytt liv for Backer.

Kort tid etter fortalte han i Radio Metro om drømmen om å møte Tutu og Mandela:

- Det er to mennesker som har forandret et land, en verdensdel og kanskje store deler av planeten vår med kjærlighet, ord og demokrati, uten å løfte et våpen, sa Backer.

Radiometros intervjuer i 2012 fikk andreplass i årets radiointervju.

Klikk på bildet for å forstørre.

Støre, Tutu og Mandela
17. februar i år knelte Backer ved alteret i St. Georges katedralen i Cape Town mens fredsprisvinner Desmond Tutu ba for ham. Det var bekjent av Backer som hadde åpnet dørene for ham. Tutu hadde også med seg en hilsen fra Nelson Mandela personlig.

Tilbake i Norge ble Backer invitert til utenriksminister Jonas Gahr Støre.

«Glem det umulige, det er det ingen vits i å satse på, men det nesten umulige, det kan du klare», sa Backer til Romerikes Blad i mars i år da han hadde med seg avisen på besøk til Støre.

Romerikes Blad lagde seks sider om den karismatiske mannen.

- Den kraften og det motet du viser, inspirerer også meg. Du kjemper mot denne sykdommen ved å møte betydningsfulle mennesker. Det er fint hvis jeg kan holde din motivasjon oppe, sa Støre.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Plutselig ble alt mitt smått
Frp-leder Siv Jensen var blant de som møtte Backer og som ble beveget av hans historie:

- Plutselig ble alt mitt smått. Jeg møtte en mann som er kreftsyk og som snart skal dø. Han kom ikke til meg for sin egen del, men han ville lære meg noe og dele erfaringer (...) Når man ser en slik styrke, visdom og vilje i en person som egentlig burde ha mer enn nok med seg selv, så blir jeg sikrere enn noen gang på mitt politiske engasjement, sa Jensen da hun åpnet Frps landsstyremøte på Gardermoen i april (ekstern lenke VG Nett).

I høst har Backer holdt foredrag og spredt sitt budskap gjennom mediene.

I videoen under holder Magnus Backer foredrag for Vålerenga fotballklubb og blir intervjuet om hjernesvulsten. Artikkelen fortsetter nedenfor.

HTML EMBED

Flere av arrangørene er siden oppringt med advarsler av de som tidligere var hans nærmeste.

Nettavisen har snakket med flere aktører som har stilt seg undrende til Backers virksomhet.

Denne skepsisen ble i november så massiv at Backer selv valgte å sende ut en mail for å bevise sin sykdom.

- Tilgi deres uvitenhet

«Jeg hadde aldri trodd jeg måtte det her» skrev Backer i mailen og forklarte at påstandene om hans helsetilstand er løgner fra hans tidligere nærmeste.

Mailen gikk til både politiet, flere medier, samt tidligere kunder av Backer.

«Jeg ber dere alle om å tilgi deres uvitenhet arroganse og ondsinnethet. Om du har noe på hjertet så ta det opp med meg personlig, ikke sladder, det er det nok av i mitt liv (...) Da håper jeg at dette er lagt dødt en gang for alle og vit at jeg ikke gjør dette med glede».

Med e-posten fulgte en bekreftelse fra daglig leder ved Medisinsk-laser.no:

«Bekrefter herved at Geir Magnus Backer går til meg for behandling for sitt immunforsvar, smerter og betennelse. Dette sliter han med pga. bl.a. påvist hjernesvulst» står det i e-posten fra daglig leder.

Møtte Nettavisen
Etter at e-posten ble sendt ut, besøkte Nettavisen Backer i hans leilighet på Tjuvholmen.

Under møtet ba Nettavisen om mer dokumentasjon på hans sykdom, og på hvor pengene fra foredragene hadde gått.

Backer har ikke kunnet dokumentere at pengene foreløpig har gått til kreft-formål, og han ønsket ikke å gå lenger i å dokumentere sin sykdom.

Etter intervjuet fikk Backer oversendt en artikkel med hans sitater til gjennomlesning.

Etter flere dager fikk vi tilbakemelding om at han ikke ønsker å stille opp i intervju.

- Jeg kan lindre
Truls Andresen i Medisinsk laser sier på generelt grunnlag til Nettavisen at han ikke behandler kreft, men at hans behandling kan lindre smerter. Han kommenterer ingenting rundt Geir Magnus Backer.

- Det er bare Radiumhospitalet som behandler kreft. Jeg kan lindre smerte og bivirkninger av medisiner og få folk litt på bena, sier Andresen. Han sier at behandling med lavenergi laser kan redusere flere typer smerter, og at fysioterapeuter noen ganger bruker laser som alternativ behandling. Du kan lese litt om det her (ekstern lenke).

I sommer startet han egen praksis på Majorstua, men har jobbet med denne behandlingsformen i fem, seks år.

- Usannheter
Konfrontert med denne artikkelen opplyser Geir Magnus Backer at han aldri har samlet inn penger til Kreftforeningen, men til Barne- og ungdomsavdelingen på Radiumhospitalet.

Han hevder også at Nettavisen har opptrådt truende og arrogant, og hevder at artikkelen har usannheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.