NA24.no

Kreftorganisasjoner i USA anklages for milliardsvindel

Cancer Fund of Americas president James T. Reynolds Sr. i et foto fra 2009. Ifølge andmeldelsen skal han og likesinnede har brukt milliardbeløp på skyhøye lønninger, dyre biler, luksuscruise og andre reiser, skolepenger til egne barn, medlemskap hos treningsstudio og datingnettsteder, sportsutstyr og billetter til konserter og sportsarrangementer.
Cancer Fund of Americas president James T. Reynolds Sr. i et foto fra 2009. Ifølge andmeldelsen skal han og likesinnede har brukt milliardbeløp på skyhøye lønninger, dyre biler, luksuscruise og andre reiser, skolepenger til egne barn, medlemskap hos treningsstudio og datingnettsteder, sportsutstyr og billetter til konserter og sportsarrangementer. Foto: Adam Brimer / Knoxville News Sentinel (AP / NTB Scanpix)
Lederne av fire veldedige organisasjoner i USA, som hevder å ha hjulpet kreftsyke, anklages for å ha brukt 1,4 milliarder kroner på seg selv.

Myndigheter og politiet har innledet gransking i samtlige delstater av det som kan være den største svindelsaken knyttet til veldedige organisasjoner i USA noensinne.

Cancer Fund of America (CFA), Cancer Support Services (CSS), Children's Cancer Fund of America (CCFOA) og Breast Cancer Society (BCS) anklages for å ha ført alle bak lyset ved å skryte på seg virksomhet de slett ikke drev.

Luksusvarer

Mesteparten av pengene de mottok fra uvitende givere, skal ha gått til organisasjonenes lederne, familiene og vennene deres, samt til dem som på oppdrag samlet inn pengene. Kreftsyke fikk lite eller ingenting, går det fram av anmeldelsen som er innlevert i Arizona.

De fire organisasjonene ble alle ledet av folk som enten var i familie eller var nære venner og hevder blant annet å ha betalt legemidler og sykehusopphold for kreftsyke.

Den storstilte svindelen skal ha pågått siden 1987, og milliardbeløp skal siden ha blitt brukt på skyhøye lønninger, dyre biler, luksuscruise og andre reiser, skolepenger til egne barn, medlemskap hos treningsstudio og datingnettsteder, sportsutstyr og billetter til konserter og sportsarrangementer.

Bløffet

Profesjonelle pengeinnsamlere fikk ofte 85 prosent eller mer av pengene de samlet inn på oppdrag for kreftorganisasjonene.

For å skjule svindelen oppga de som drev organisasjonene blant annet å ha delt ut over 1,7 milliarder kroner til kreftsyke i andre land, noe som ikke har vært tilfelle.

Bare 3 prosent av alle pengene som er samlet inn opp gjennom årene skal ha havnet hos kreftpasienter, går det fram av anmeldelsen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere