*Nettavisen* Økonomi.

Kreftpasienter får ny medisin som kan forlenge livet

R: Her er de fire personene som bestemmer hvilke nye metoder som skal tas i bruk i helsevesenet. Fra venstre Herlof Nilssen, Helse Vest RHF, Peder Olsen, Helse Sør-Øst RHF, Daniel Haga, Helse Midt RHF og Lars H. Vorland, Helse Nord RHF/leder for Beslutningsforum. Foto: Helse Nord Foto: Helse Nord

Prostatakreftpasienter får ta i bruk ny medisin som kan forlenge levetiden.

24.02.15 13:19

De regionale helseforetakenes Beslutningsforumhar bestemt at pasienter med prostatakreft med spredning til skjelettet kan få begynne på bruke legemiddelet Xofio. Medsinen kan forlenge pasientenes levetid og skal bidra til å unngå brudd og andre plager med skjelettet, skriver Bayer Healthcare i en pressemelding.

Medisinen ble godkjent i desember 2013. 60 paisenter ved 11 ulike sykehus i Norge har så langt brukt medisinen.

Les også: Sier nei til kreftmedisin som kan forlenge livet med 5 - 14 måneder

20 års arbeid

- Dette er svært gledelig. 60 norske pasienter har allerede blitt behandlet med Xofigo, og vi vet at flere venter. Det må være en gledelig beskjed for dem at de nå får muligheten denne behandlingen gir. Med en dosering hver fjerde uke seks ganger viser studiene at pasientene i gjennomsnitt lever 3,6 måneder lenger, og at de får færre brudd og annet som forårsakes av benmetastasene. All legemiddelbehandling gir bivirkninger, men studiene bak Xofigo viser at pasientene tolererer behandlingen godt, sier medisinsk direktør Christina Brattström i Bayer Pharmaceuticals Scandinavia.

Det er professor ved Universitetet i Oslo og overlege ved Oslo Universitetssykehus Øyvind Bruland som sammen med Roy Larsen står bak oppfinnelsen av Xofigo.

- Dette er gledelig. 20 års hardt arbeid, med innsats fra enkeltpersoner og fagmiljøer i mange land, universiteter, sykehus og myndigheter, kommer nå også norske kreftpasienter til gode. For oss som har forsket og arbeidet med denne medisinen så lenge kjennes det veldig meningsfylt å vite at vårt helsevesen anerkjenner bruken av Xofigo, sier Bruland.

- Gode nyheter

– Dette er en god nyhet for norske kreftpasienter. Dette legemiddelet har dokumentert effekt på forlenget levetid og på at livskvalitet opprettholdes, sier assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen til NTB.

Ifølge Kreftregisteret vil rundt en av åtte menn få påvist prostatakreft i løpet av livet. Rundt 5000 menn får diagnosen prostatakreft hvert år, mens i overkant av 1000 dør som følge av sykdommen årlig. De aller fleste som rammes er i aldersgruppen 60 til 85 år.

Tidligere har Nettavisen skrevet om to andre typer medisiner for pasienter med prostatakreft med spredning.

Xtandi og Zytiga, kunne tidligere brukes hvis en pasient reagerte dårlig på cellegift eller hadde liten effekt av behandlingen. Før jul godkjente EU bruken av disse medisinene før cellegiftbehandling. Det gjør at menn med prostatakreft med spredning kan slippe de mange bivirkningene cellegiften medfører.

Dyr medisin

Lars Vorland, leder av Beslutningsforum, sier til Dagens Medisin at prisen på medisinen ligger i øvre sjikt, men at det likevel var enighet om å innføre den på grunn av effekten på overlevelse og lindrende behandling.

Prisen ligger mellom 658.000 og 836.000 kroner per vunne gode leveår, men det knyttes stor usikkerhet til dette estimatet. Statens legemiddelverk påpeker at kostnadsanalysen spriker fra 400.000 til 1,2 millioner kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.