NA24.no

Krever 1,7 milliarder i erstatning

Foto: Bjørn Erik Pedersen/Wikimedia Commons
Sist oppdatert:
Troms Kraft saksøker PwC.

Troms Kraft krever erstatning fra PricewaterhouseCoopers på 1,7 milliarder kroner etter påståtte misligheter i svenske Kraft & Kultur.

PwC var frem til 12. november 2013 konsernrevisor for Troms Kraft.

Avviser kravet
Bakgrunnen for kravet fra Troms Kraft er påståtte misligheter i Troms Krafts svenske datterselskap Kraft & Kultur AB.

Troms Kraft har tapt over 2 milliarder kroner på sitt svenske datterselskap Kraft & Kultur AB, som blåste opp regnskapene og ga et helt feilaktig inntrykk av virksomheten. Granskingen av forholdene konkluderte i høst med at tapet kunne vært unngått og regnskapsfeilene avdekket allerede i 2003 og ved flere anledninger senere.

- Vi oppfatter kravet fra Troms Kraft uten faktisk og rettslig grunnlag, sier administrerende direktør Håvard S. Abrahamsen i PwC i en melding.

Slik PwC ser det, kan ikke Troms Kraft kreve erstatning fra PwC for eventuelle feil og forsømmelser som er gjort i og av Troms Kraft-konsernet selv. I tillegg kommer at PwC etter 2003 ikke har revidert selskapsregnskapet for det svenske Kraft og Kultur AB der de påståtte misligheter skal ha funnet sted.

PwC sluttet som revisor for Troms Kraft for to uker siden.

Økokrims søkelys
Økokrim har åpnet sak mot Troms Kraft etter en omfattende granskningsrapport som slakter ledelsen av selskapet.

Granskningsrapporten er omfattende og styret i Troms Kraft stilte deretter sine plasser til disposisjon. Styreleder Odd Roger Enoksen, som fram til 2007 var olje- og energiminister for Senterpartiet i Jens Stoltenbergs andre regjering, sa til NTB tidligere at styret kastet kortene for å skape ro rundt selskapet. Enoksen sa også at styret ikke gjorde dette for å løpe fra sitt ansvar.

Granskningsrapporten ble bestilt av eierne Troms fylkeskommune og Troms kommune og avslørte blant annet at administrerende direktør Oddbjørn Schei arbeidet for å påvirke Sp politisk.

Senterpartiet fakturerte Troms Kraft for 200.000 kroner. Økokrim bøtela senere Troms Kraft for denne partistøtten som ble gitt under valgkampen i 2009. Troms Kraft hevdet da at selskapet ikke visste at pengene skulle gå til Sp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere