*Nettavisen* Økonomi.

Krever å få gull verdt 32 milliarder

Foto: JORGE SILVA (Reuters)

Hugo Chavez vil tømme den engelske sentralbanken.

22.08.11 16:05

Den venezuelanske sentralbanken, under kontroll av kontroversielle Hugo Chavez, har bedt om at 99 tonn med gull skal sendes fra hvelvene til sentralbanken Bank of England til Venezuela.

Nå vil Chavez ha gullreservene tilbake.

- Vi har kontaktet Bank of England og en korrespondanse er igangsatt for å ferdigstille denne operasjonen som raskt som mulig, skriver sentralbanksjef Nelson Merentes, i en melding.

Flere milliarder
Så raskt avtalene er gjennomført, vil landets gullreserver på 99 tonn bli sendt over sjøen fra Storbrittania til Venezuela.

Gullprisen har den siste tiden nådd stadig nye høyder, og mandag noteres en unse (vel 31 gram) til rekordhøye 1.870 dollar. Dermed er det gull verdt over 32 milliarder kroner som Chavez nå krever tilbakesendt.

17. august beordret Chavez at 11 milliarder dollar i gullreserver skulle kalles hjem fra institusjoner og banker i industrialiserte land. Venezuela har i dag 211 tonn av sine 365 tonn med gullreserver plassert i USA, Europa og sveitsiske banker.

Nasjonaliserer gullet
Chavez har videre satt seg fore å nasjonalisere landets gullindustri, som har kaller for «mafia».

Denne industrien skal benyttes for å øke produksjonen av landets gull, og øke de internasjonale gullreservene. Utspillet kommmer etter at venezuleanske myndigheter har kranglet med gullindustrien om reglene for eksport av gull, noe industrien mener begrenser inntjeningen og sikkerheten til arbeidsplasser.

Gullindustrien er den siste delen av økonomien som blir satt under statskontroll i Venezuela. Chavez uttalte at han vil bruke militæret for å kontroll over gullindustrien i landet.

- Jeg har lovene som tillater staten å overta gull og alle relaterte aktiviteter...vi vil nasjonalisere gullet og vi vil konvertere det til internasjonale reserver fordi gull vil fortsett å stige i verdi, sa Chavez i et telefonintervju med landets statskanal.

Under Chavez er økonomien i landet blitt stadig mer avhengig av olje, som står for det aller meste av eksportinntektene. Utenlandske investeringer i andre sektorer enn olje er nær ikke-eksisterende på grunn av uforutsigbare rammebetingelser og flere runder med nasjonalisering.

Beholdt «museumspynt»
USA har verdens største gullbeholdning med sine 261,5 millioner unser, plassert i hvelv i New York, Colorado og Fort Knox. Dermed sitter verdens største økonomi på gullverdier tilsvarende vel 500 milliarder dollar. Det er mer enn dobbelt så mye som Tysklands reserver, og de har nest mest.

Til sammenligning består Norges resterende gullreserver, det eneste sentralbanken ikke solgte for noen år siden, av syv barrer til utstillingsformål, som hver veier 12,67 kilo, og 3.500 kilo gullmynter. Disse var med på «gulltransporten» til England ved krigsutbruddet i 1940.

Går motsatt
På lang sikt har gull en tendens til å utvikle seg motsatt vei av verdipapirer som aksjer. 1970-tallet var fantastisk for gull, og prisen ble grovt sett tidoblet. I 1980 lå gullprisen på rundt 400 dollar. Men der lå den også ti år senere. Og ti år etter det igjen, ved tusenårsskiftet, var prisen under 300 dollar.

1980- og 1990-tallet var en fantastisk periode for aksjemarkedet.

Så, siden 2000, er gullprisen igjen i vinden, mens aksjemarkedet, også grovt sett, er uendret, eller endog i minus.

Av de siste fire tiårene, har vi altså hatt to svært gode for gulll, 1970- og 2000-tallet, og to svært dårlige, 1980- og 1990-tall

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag