NA24.no

Krever at 200-kronersgrensen fjernes helt

- Tollfrigrensen koster Norge så mye som fire til fem tusen arbeidsplasser og 1,5-2 milliarder kroner i tapte inntekter, mener Virke.
- Tollfrigrensen koster Norge så mye som fire til fem tusen arbeidsplasser og 1,5-2 milliarder kroner i tapte inntekter, mener Virke. (Montasje)
Sist oppdatert:
- Vi ønsker at regjeringen skal stenge dette smutthullet.

Fredag kom SSB med tall som viser at omsetningen i detaljhandelen i Norge - eller det som vi på godt norsk kaller butikkene - faller i juli.

Nedgangen er på 1,5 prosent (sesongjustert) fra juni til juli, og er med det tilbake til nivået på forsommeren 2013.

- De fleste bransjene hadde en nedgang i omsetningsvolumet fra juni til juli i år. Butikker som selger byggevarer, jernvarer og fargevarer, møbler, klær og sko, var blant dem som bidro til nedgangen. Salg på bensinstasjonene og dagligvarebutikkene, samt salg via internett bidro også til nedgangen, skriver SSB i en melding.

Det eneste som viste en oppgang var salget av sports- og fritidsutstyr.

Vil fjerne tollfrigrensen

Virke mener butikkenes nedgang passer svært dårlig overens med regjeringens signaler med å øke den såkalte tollfrigrensen. Virke mener butikkene allerede sliter massivt med netthandel fra utlandet, og roper nå et solid varsku til Finansdepartementet som etter alle solemerker er i ferd med å øke attraktiviteten til netthandelen betydelig.

Virke-direktør Harald Jachwitz Andersen

Det har i mange år vært en solid irritasjon over at den såkalte tollfrigrensen på 200 kroner har stått urørt i flere tiår - en grense som skulle vært over tusenlappen om den var blitt inflasjonsjustert. Den lave grensen gjørt at handel av småvarer på nettet i stor grad er umulig grunnet de høye gebyrene for tollbehandling.

Virke mener derimot at dette er noe som redder norske arbeidsplasser.

- Vi ønsker at regjeringen skal stenge dette smutthullet. En dobling vil være galskap, sier direktør Harald Andersen i Virke.

- Koster allerede 4-5000 arbeidsplasser

Virke mener ordningen med tollfrigrense allerede favoriserer utenlandske aktører, siden en slipper unna merverdiavgift på mange varer - noe norske aktører ikke gjør.

- Ordningen favoriserer utenlandske næringsdrivende, på bekostning av norske arbeidsplasser. Dagens grense på 200 kroner er allerede en utfordring for norsk varehandel, Norges desidert største private sysselsetter, med 370.000 arbeidsplasser. I fjor handlet nordmenn for 8 milliarder kroner i utenlandske nettbutikker. Dagens e-handelslekkasje koster Norge så mye som fire til fem tusen arbeidsplasser og 1,5-2 milliarder kroner i tapte inntekter, mener Virke-direktøren.

Lovet endringer i regjeringsplattformen

Debatten om 200-kronersgrensen har gått i mange år, og alle partiene på Stortinget var før Stortingsvalget for 9 år siden for å heve grensen. Etter valget snudde de rød-grønne partiene, og skepsisen i andre partier har også meldt seg.

I regjeringserklæringen ble det sagt at det skulle gjøres noe med tollfri import, men det har siden den gang vært uklart om regjeringen faktisk mente tollen - som treffer svært får varer, og primært klær - eller om det var snakk om merverdiavgiftgrensen, som de fleste snakker om når denne grensen omtales.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere