NA24.no

Krever at alle får 450.000 kroner

Sist oppdatert:
Så lenge de er under 35 år og vil bli bønder.

Tirsdag ble kravene fra Bondelaget i jordbruksforhandlingene klar. Det er ikke småtteri bøndene krever.

NA24 - din næringslivsavis

Kravet fra bøndene er totalt på 2,2 milliarder kroner. Dermed har bøndene lagt bak seg fjorårets famøse krav på 3,3 milliarder kroner.

Ellers er det ikke mye i kravet fra Bondelaget som tyder på finanskrise. Tvert i mot vil bøndene har en gullavtale for sine unge medlemmer.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Superavtale til nyetablerere
Bondelaget ønsker at det skal legges til rette for at flere yngre mennesker etablerer seg som bønder. De siste årene har fallet i antallet bønder vært stort.

For å få fart i nyetableringen vil Bondelaget at staten lager en gullavtale for bønder under 35 år. Nye bønder skal få 200.000 i tilskudd ved etableringen. I tillegg får de forskudd på utbetalingen av velferdsmidler.

Videre skal nye bønder etter 35 år få et eget tilskudd på 50.000 kroner pr. år i fem år. Den totale pakken for nyetablerte bønder under 35 år skal altså være på hele 450.000 kroner, mener Bondelaget. Ordningen kommer i tillegg til de andre velferdsordningene bøndene har.

Skal ta igjen det tapte
Bøndenes krav tar ikke hensyn til finanskrisen og det store fallet i rentenivået.

I stedet argumenteres det for at man vil ha 15.700 kroner i ordinært tillegg i 2010. Dette tilsvarer Norges Banks anslag for inntektsveksten på 3,75 prosent.

I tilllegg vil Bondelaget at bøndene skal ta igjen det tapte, og få et ekstraordinært tillegg på 13.500 kroner. Dette tillegget skal komme på grunn av inntektsmuligheter som bøndene mistet mellom 2006 og 2009. Og som ikke dette er nok; Bondelaget krever ytterligere 7.000 kroner i året for å redusere forskjellen mellom dem og andre inntektsgrupper.

Kravet er dermed på 36.200 kroner i året.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere